Rendőrségi

2011.02.22. 11:03

Agyontaposták egymást muzulmán hívek

Bamako - Legkevesebb 36 embert tapostak halálra Mali fővárosának egyik stadionjában hétfő este egy muzulmán vallási ünnepen kialakult tülekedésben, alig egy évvel egy hasonló szerencsétlenség után.

MTI

A bamakói belügy- és polgári védelmi minisztérium keddi közlése szerint az eltiport és megfulladt áldozatok túlnyomó többsége nő, a szerencsétlenségben további hetvenen sérültek meg.
   
Az eset a Modibo Keita nevű, 25 ezer ember befogadására alkalmas stadionban történt, amely zsúfolásig megtelt egy muzulmán ünnep alkalmából. Az eseményen Ousmane Madani Haidara imám tartott beszédet. Szemtanúk közlése szerint a baj akkor következett be, amikor a híres imám a prédikációja után áldást osztott, és a hívek mind közel akartak kerülni hozzá, hogy megérinthesse őket a hitük szerint gyógyulást és védelmet hozó imám. A nők az első sorokban álltak, ez magyarázza, hogy az áldozatok néhány kivétellel közülük kerültek ki.
   
A bamakói Gabriel Touré kórháznál kedden nagy tömeg gyűlt össze a szerencsétlenül járt hozzátartozók azonosítására. A nyugat-afrikai országban csaknem pontosan egy évvel ezelőtt történt már egy hasonló szerencsétlenség: 2010. február 26-án mintegy harminc zarándokot tapostak halálra Timbuktuban, egy vallási ünnepre igyekvő tömeg tolongásában.

900 kilométerre található sivatagi városban zarándokok tömegei tartottak a XIII. században épült Djingareyber mecsethez, hogy a február végi maulud ünnepe alkalmából megemlékezzenek Mohamed próféta születéséről. A restaurálás alatt álló imahely környékén azonban az átépítés miatt emelt torlaszokba ütköztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!