Rendőrségi

2011.02.21. 11:51

Halálos zuhanás volt

Márkó - Nem élte túl a 11 méteres zuhanást, a helyszínen életét vesztette egy márkói csarnoképítésen dolgozó férfi. A tavaly augusztusi baleset körülményeit jogerősen is lezárták.

Tremmer Tamás

Jogerősen is lezárult annak a halálos munkabalesetnek a vizsgálata, amelyik tavaly augusztus közepén történt Márkón, egy csarnok építése közben. A tízméteres magas könnyűszerkezetes épület tetőhéjazat építését végezte egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei társaság három dolgozója. A munkáltató a magasban végzett munkákhoz önjáró személyemelőt biztosított, valamint a tetőn végzett tevékenység esetére munkaövet adott.
 
A baleset az esti órákban történt. A dolgozók az utolsó tetőhéjpanel tetőre felhelyezését végezték. A munkák során a bádogos művezető felment a tetőre, munkatársai feladták neki a panelt. A tetőn tartózkodó munkavállaló azonban nem figyelt, a tőle nem messze lévő, egy négyzetméteres tetőablakon keresztül a talajra zuhant. A sérült az esés következtében különböző törések mellett fejsérülést szenvedett, melyek halálának elsődleges okai volt.

 


 
Nesztinger Péter, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének megbízott igazgatója lapunknak elmondta, a vizsgálatuk több munkavégzés közbeni szabálytalanság is megállapított. A tetőn történő munkavégzéshez leesés elleni műszaki védelmet nem alkalmaztak, védőkorlát vagy jelzőkorlát nem volt. Ezek hiányában megfelelő munkaövvel és kötélzettel a dolgozó rögzítését elmulasztották.
 
A vizsgálat megállapította, a sérült által használt védősisak állszíjazattal nem rendelkezett, ezért a sisak zuhanás közben leesett a munkavállaló fejéről. Szabályosan becsatolt védősisak használata csökkenthette volna a fejsérülés súlyosságát. A vizsgálat a munkáltató valamint a munkavállaló részéről is állapított meg szabálytalanságokat. A balesethez vezető okok közt szerepet játszott az is, hogy a dolgozók már túlórában végezték a munkájukat. Szerették volna még aznap befejezni a megkezdett munkafolyamatot, hogy ezt követően 400 kilométerre hazautazhassanak. A munkáltató vezetője a balesetkor nem tartózkodott a helyszínen, így a munkavállalók saját belátásuk szerint dolgoztak, és a kapkodás meggondolatlansághoz és megfelelő eszközök hiányában a halálos kimenetelű munkabalesethez vezetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!