Rendőrségi

2011.02.10. 09:32

Robbantás egy lap szerkesztőségénél

Szófia - Robbantást követtek el csütörtök reggel egy szófiai lap szerkesztőségénél, amely a közelmúltban magas rangú bolgár politikusokat, köztük Bojko Boriszov kormányfőt kompromittáló lehallgatott telefonbeszélgetések tartalmát közölte.

MTI

A rendőrség közlése szerint a detonációt egy házi készítésű pokolgép okozta. Senki sem sérült meg. A robbanás ereje 300 grammnyi TNT-nek (trinitro-toluol, ismertebb nevén trotil) felelt meg. Néhány ablaküveg betört és közelben parkoló gépkocsik rongálódtak meg.
   
Krisztina Patraskova, a Galerija című újság főszerkesztője szerint a robbantást nyilvánvalóan politikai megfélemlítés céljával hajtották végre. A lap kapcsolatban áll a bolgár titkosszolgálat egyik, a kormánnyal konfliktusba keveredett volt vezetőjével.
   
A Galerija januárban olyan telefonbeszélgetéseket publikált, amelyek kompromittálóak lehetnek többek között Vanjo Tanovra, a vámszolgálat vezetőjére, Szimeon Gyankov pénzügyminiszterre és a miniszterelnökre nézve is. A kormány szerint ugyanakkor a felvételek manipuláltak voltak.
   
Boriszov ugyanakkor elismerte azt, hogy a korrupció elleni harc érdekében a nyomozó szervek olykor a kormánytagok telefonbeszélgetéseinek lehallgatásához folyamodnak.
   
Tavaly 16 ezer lehallgatást regisztráltak, háromszor többet mint 2008-ban. Ezeknek a beszélgetéseknek azonban csak alig 12 százalékát használták fel bizonyítékként a nyomozati eljárások során.
   
Ivan Kosztov volt bolgár kormányfő, jelenleg ellenzéki vezér úgy vélte: a robbantást nem véletlenül követték el csütörtökön; a támadást szánt szándékkal Cecilia Malmström uniós belügyi biztos szófiai látogatásának napjára időzítették.
   
Az Európai Bizottság svéd biztosa azért tesz látogatást Szófiában, hogy felmérje: Bulgária felkészült-e a schengeni övezethez való csatlakozásra. Az Európai Unió néhány tagállama szerint ugyanis Bulgária erre még nem érett meg, éppen azért, mert a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelemben nem mutatott fel eddig megfelelő eredményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!