Rendőrségi

2011.12.09. 06:30

Szemétlerakóba temettek 274 amerikai katonát

Az amerikai légierő doveri halottasháza összesen 274 katona maradványait szállítatta egy virginiai szemétlerakóba - adta hírül csütörtökön a The Washington Post című lap honlapján.

MTI

Az halottak hozzátartozóit, akiknek azt ígérték, hogy az elhamvasztott maradványoktól méltó, tiszteletteljes búcsút vesznek majd, nem értesítették arról, hogy hamvakat egy szeméttelepre szállították. A cikkből kiderült, hogy az ügy súlyosan roncsolódott holttesteket érintett, pontosabban 274 katona 976 darabját.

Az azonosított testrészek mellett a szemétben végezte 1756 olyan, a harctéren összeszedett, majd elhamvasztott testrész vagy -foszlány is, amelynek DNS-vizsgálatát a  roncsolódás foka miatt már nem lehetett elvégezni.

Az eset, amelyről - még számadatok nélkül - először novemberben számolt be a The Washington Post, mély felháborodást keltett abban az országban, amely évente tízmilliókat költ eltűnt katonáinak felkutatására.

Az emberi hamvakat az elégetett kórházi hulladékkal együtt 2004 és 2008 között szállították ki a szeméttelepre. A halottasház vezetői ezután úgy döntöttek hogy sokkal méltóbb végtisztesség, ha a háborúban darabokra szaggatott halottak porát a tengerbe szórják.

2008-ban egyébként Robert Gates akkori védelmi miniszter vizsgálatot rendelt el a doveri halottasház ellen, miután bejelentés érkezett, hogy a hősi halottakat kegyeletsértően egy olyan krematóriumban hamvasztják el, amelyben - külön kamrában ugyan, de - háziállatok tetemét is elégetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!