Rendőrségi

2012.01.31. 12:10

Hunvald ügy - Felmentést kért Gál ügyvédje

..Felmentést kért a vádpontok túlnyomó többsége, így a milliárdos erzsébetvárosi önkormányzati ingatlanpanama vonatkozásában is a Hunvald-ügy elsőrendű vádlottjának, Gál Györgynek az ügyvédje, Bárándy Péter kedden a Fővárosi Törvényszéken.

MTI

A három évet előzetes letartóztatásban töltő, jelenleg házi őrizetben lévő egykori VII. kerületi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnököt sok száz milliós kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, csalással, valamint hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel vádolja az ügyészség az ingatlanpanama, fiktív önkormányzati szerződések, jogosulatlan lakáskiutalások és telefonhasználat miatt.

Az ügyvéd egyedül a Gál felesége és szeretője részére biztosított telefonhasználat ügyében jelezte, hogy védence elismeri felelősségét, és megtéríti az okozott kárt. Az elsőrendű vádlott szeretőjének kisebbségi referensként való alkalmazása, illetve a részére történő lakáskiutalás esetében már felmentést kért a védő, csakúgy, mint a vádpontok közül kiemelkedő ingatlanpanama ügyében.

Bárándy Péter védőbeszédében főként az ingatlanpanamával foglalkozva azt emelte ki, hogy az ügyészséggel együttműködő terhelő tanúk szavahihetetlenek, vallomásaik ellentétben állnak a többi bizonyítékkal, a leromlott állapotú, lakott önkormányzati ingatlanok értékesítése egyedül az ügyészség által bűnösnek minősített konstrukcióban volt megkísérelhető.

A Hunvald-ügyben a vád három nagyobb ügycsoportban rögzíti azt a számos, különböző súlyú bűncselekményt, amely az erzsébetvárosi önkormányzatnál 2003 és 2009 között történt. Van közöttük sok száz milliós ingatlanpanama és fiktív tanácsadói szerződésekkel elkövetett több tízmilliós, illetve szociális bérlakások jogosulatlan kiutalásával kapcsolatos sokmilliós visszaélés csakúgy, mint néhány milliós vagy néhány százezer forintos, hivatali  mobiltelefonok ingyenes használatával megvalósított bűncselekmény.

Az ügyész vádbeszédében az előző tárgyaláson az első- és a másodrendű vádlottra a törvényben rögzített büntetési tétel felső határának középmértékét meghaladó szabadságvesztés kiszabását kérte, valamint a bűnszervezeti minősítés miatt a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből való kizárást. A vádbeli minősítések alapján 10-15 év is kiszabható.

Hunvald György és Gál György esetében az ügyész az előző tárgyaláson a közügyektől való eltiltást, jelentős pénzmellékbüntetéseket és Gál vonatkozásában még a 366 milliós vádbeli vesztegetési pénz elkobzását is indítványozta. Továbbá a vádlottak közül többekre javasolt letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztést, például Szabó Zoltán volt szocialista politikusra, aki országgyűlési képviselő volt, és Hunvald elődje 1998 és 2002 között Erzsébetváros polgármesteri székében. Szabó Zoltán ellen többmilliós mobiltelefon-számlák és kerékbilincs levetetése miatt hűtlen kezelés és hivatali visszaélés a vád. Egy megvádolt ingatlan-értékbecslő esetében a foglalkozástól való eltiltást is indítványozta az ügyész.

Egyes vádlottaknál az ügyész súlyosító körülményként említette a korrupciós jelleget, a bűnhalmazatot, a folytatólagos elkövetést, az egykori szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, a szocialista polgármester és egy megvádolt jegyző esetében azt, hogy a hivatalukkal összefüggésben követték el a terhükre rótt cselekményeket, Gál György esetében a vesztegetés kimagaslóan nagy - 366 millió forintos - összegét.

Jelenleg a másodrendű vádlott Hunvald György volt szocialista polgármester ügyvédjének védőbeszéde zajlik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!