Rendőrségi

2012.03.06. 18:36

Elijesztik a rablókat

Veszprém - Személyes bűnmegelőzési tanácsadással próbálja a hiányosságokra felhívni a rablások által veszélyeztetett boltok, bankok, patikák munkatársainak figyelmét a rendőrség.

Halmos György

Mintegy 20-25 alkalommal követtek el pénzintézetek, posták, gyógyszertárak vagy boltok ellen rablást  megyénkben az elmúlt két évben. Ez országos viszonylatban  nem kiugró, azonban az elmúlt hónapokban, főleg Veszprémben megszaporodtak az ilyen esetek, ez érthetően felzaklatta a közvéleményt.
 
- A nagyobb bankokban a modern biztonsági rendszerek miatt minimális a bűnözők esélye, az elmúlt években nem is volt rá példa - hangsúlyozta Futtató Norbert őrnagy, a főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. A támadók inkább a kisebb forgalmú, eldugott helyeket választják. A rendőrség felmérése szerint a veszélyeztetettségi lista élén a gyógyszertárak, kisboltok állnak, ezeket a kisebb pénzintézetek követik. Ennek megfelelően a rendőrség munkatársai mind a megyeszékhelyen, mind a megye többi településén személyesen keresték fel ezeknek az objektumoknak a nagy részét, és az írásban átadott megelőzési tanácsok mellett felhívták a figyelmet a biztonság fokozásának további lehetőségeire is.  A javaslatok kitérnek például arra, hová, milyen magasságba, szögbe helyezzék el a kamerát. Veszprém megyében külön mobilszámon riadóztatható a rablások  színhelyére a rendőrség, ezzel is megpróbálják gyorsítani a bejelentéseket. A pénzintézeteknek azt is felajánlja a rendőrség, hogy csatlakozzanak a  támadásjelző rendszerhez. A rendszer jelzésekor a rendőrség ügyeletén azonnal látják az épület tervrajzát, fotókat, adatokat, így annak ismeretében célzottan tudnak járőröket a helyszínre küldeni. Futtató Norbert beszélt arról is, javasolták, a szomszédos kisboltok, patikák fogadjanak fel közösen biztonsági őrt, aki alkalmanként ellenőriz. Ennek is jelentős visszatartó erejük van.

- Budapesten bevált a módszer, próbáljuk itt is meghonosítani, hogy azokban a pénzintézetekben, ahol viszonylag kisebb a forgalom, ott minden egyes ügyfélnél nyissák és zárják a bejárati ajtót, ez megakadályozza, hogy az elkövető "lendületből" bejusson az ügyféltérbe - mondta az őrnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!