Rendőrségi

2012.10.09. 09:38

Milliókkal verték át a házaspárt

Várpalota - Alaposan átvertek egy házaspárt ismerőseik, összesen 18 millió forinttal rövidítették meg őket. A csalót jogerősen börtönbüntetésre ítélték.

Mátételki András

A kőműves végzettségű, amúgy ingatlanokkal foglalkozó Sch. András még 2008. szeptemberében, baráti beszélgetés közben, felajánlotta ismerőseinek, hogy megtakarított pénzüket magas hozammal befekteti: két év alatt megduplázza az összeget. Az ítéletből kiderült, hogy a kecsegtető ajánlatnak a tehetős házaspár nem tudott ellenállni, s két részletben összesen 18 millió forintot adott át a férfinak. Erről a vádlott házában készült egy fiktív kölcsönszerződés, amiben többek között az szerepelt, hogy a sértettek 36 millió forintot adtak át a 48 éves Sch. Andrásnak, aki a summát 2010. augusztus végéig visszafizeti nekik.

A szerződésben az is szerepelt, hogy teljes vagyonukkal felelnek a tekintélyes összegért.  A vádlott, és a szintén bíróság elé állított 44 éves neje, elhallgatta, hogy a fedezetül felkínált házukra két jelzálogjogot jegyeztek már be, illetve az ingatlan végrehajtási joggal terhelt. Azt is hazudták ismerőseiket, hogy az ingatlan forgalmazásból komoly bevételekre tesznek szert. A becsapott várpalotai házaspár egy fillért sem látott viszont a 18 millió forintból. (A férfi a bűncselekmény elkövetésékor ugyan büntetlen előéletű volt, de utána háromszor is elítélték. Kétszer is felfüggesztett büntetéssel megúszta a felelősségre vonást.)

A veszprémi bíróság társtettesként elkövetett csalás miatt Sch. Andrást egy év 10 hónap börtönre ítélte, aminek a végrehajtását öt évre felfüggesztették. A törvényszéken, Dülkné dr. Pintér Zsuzsanna vezette tanács jogerős döntése szerint a férfinek le kell ülnie a közel két éves büntetést, míg felesége egy év két hónapi börtönbüntetésének a felfüggesztését három évre felemelték. A bíróság kötelezte a vádlottakat, hogy kamatostól fizessék vissza a károsultaknak a 18 millió forintot, az államnak pedig fizessenek be egymilliót illetékre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!