Rendőrségi

2012.11.19. 16:55

Rendőrgázolás - Az ügyészség szerint csak egy vágott videofelvételt hoztak nyilvánosságra

A Kurier című osztrák lap internetes oldala csak egy vágott verziót közölt abból a hétperces felvételből, amelyen az októberi apátfalvi hummeres halálos rendőrgázolás látható - mondta hétfői sajtótájékoztatóján a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

MTI

Fazekas Géza közölte: a vágatlan felvételen, amelyet az egyik járműből telefonnal készítettek, látható a fegyverhasználat, a rendőri intézkedés, az azzal szembeni ellenállás, valamint az is, amint a másik motoros járőrt leszorítják.
   
A gyanúsított német ügyvédje az osztrák lapnak úgy nyilatkozott, hogy az egyik intézkedő rendőr a jármű ablakán keresztül gázspray-vel lefújta védencét, aki emiatt gázt adott, és ekkor gázolta halálra a motoros járőrt. Fazekas Géza ezt az információt a nyomozásra való hivatkozással nem kívánta kommentálni. Azt azonban elmondta, hogy a helyszíni szemle során a terepjáró valamennyi ablaka teljesen fel volt húzva.
   
A szóvivő hozzátette: az elmúlt héten érkezett az ügyészséghez a most közzétett vágott videofelvétel a teljes hosszúságában, ám ez nem ugyanaz, mint amit a gázolás után az egyik Hummer terepjáró vezetőjének mobiltelefonjáról lefoglaltak. A szakértők jelenleg mindkét felvételt elemzik, ezek eredményétől függ, hogy lesz-e újabb gyanúsítás.
   
Fazekas Géza szerint ez a második felvétel az eddigi gyanút nem vonta kétségbe, így továbbra is hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítják az osztrák férfit. A felvételeket az ügyészség a nyomozás érdekei miatt és kegyeleti okokból nem hozta nyilvánosságra - tette hozzá a szóvivő.
   
Fazekas Géza elmondta, hogy a gyanúsított írásbeli vallomást tett, amelyben - akárcsak kihallgatása során - tagadta a bűncselekmény elkövetését. A vallomása részleteiről azonban nem nyilatkozott a szóvivő.
   
Az osztrák gázolót a Szegedi Városi Bíróság október 12-én előzetes letartóztatásba helyezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!