Rendőrségi

2015.05.10. 20:09

Csak riogatás a gyerekrablás?

A rendőrséghez a közelmúltban több alkalommal jutott el olyan hír a közösségi médiából, illetve az ottani értesülésekre hivatkozva, miszerint az ország különböző helyszínein illetéktelenek próbálnak meg magukkal vinni, „elrabolni” gyerekeket – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Kovács Erika

Kiemelték,  átérezve a szülők aggodalmát a tapasztalatok szerint az internetes közösségi oldalakon gyakran terjednek olyan híresztelések, amelyek minden alapot nélkülöznek, de alkalmasak arra, hogy a szülőkben, gyermekekben, pedagógusokban aggodalmat és nyugtalanságot váltsanak ki. A rendőrség minden ilyen jellegű esetet komolyan vesz, és ha tudomására jut, kivizsgálja. Emiatt azt kérik,  hogy aki olyan tapasztal, amely alapján úgy érzi, gyermeke veszélynek van, illetve lehet kitéve, erről tegyen bejelentést hozzájuk. Valamennyit megvizsgálják, és mindent megtesznek a gyermekek védelme érdekében. A rendőrségi intézkedést viszont nehezíti, ha az érintettek a valós, és a rendőrségre be nem jelentett eseményt a világhálón teszik közzé, amellyel meggátolják a gyors intézkedést.  Kiemelték továbbá, az ügyek vizsgálatát nehezítheti az is, ha a felhasználók tényként állítanak valótlan értesüléseket és ezeket még meg is osztják a közösségi oldalakon. A rendőrség arra kéri az internethasználókat, hogy egy-egy közlés megosztása előtt győződjenek meg valóságtartalmáról. Az információk megfelelő szűrésével és körültekintő kezelésével megelőzhető a riadalomkeltés. A közösségi oldalakon egyébként évente bukkannak fel hasonló híresztelések – fogalmazott az ORFK.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!