Rendőrségi

2016.01.31. 18:18

A rendőrség figyel a fiatalokra is

Veszprém – A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság éves ügyforgalmának ugyan igen csekély százalékát teszik ki a fiatalkorúak ellen az internet segítségével elkövetett szexuális jellegű bűncselekmények, ám a téma fontossága miatt minden esetben kiemelten foglalkoznak az ilyen esetekkel.

Szabó Péter Dániel

Gaál Csaba őrnagy, a VMRFK sajtószóvivője elmondta, az elmúlt években alig néhány tucat ilyen jellegű esettel találkoztak. A legtöbbször a fiatalok óvatlanságát, tapasztalatlanságát próbálják kihasználni az idősebb elkövetők. – Az internetes társkereső oldalakon több ízben csaltak már ki pénzt ismeretlenek gyanútlan hölgyektől, ám ennél is veszélyesebb, amikor a világhálón folytatott jóízű beszélgetést követően a személyes találkozás alkalmával már agresszív módon viselkedik az addig kedvesnek tűnő férfi. Előfordult már az is, hogy ilyen esetben szexuális erőszakra is sor került. Épp ezért fontos, hogy az első randevú minden esetben nyilvános helyen, lehetőleg egy belvárosi kávézóban történjen meg, semmiképp se üljenek be a férfi autójába vagy menjenek fel a lakására a hölgyek – mondta el Gaál Csaba, majd hozzátette, egy jól működő, őszinte szülő–gyermek kapcsolat sok esetet megakadályozhat, hiszen a gyanúsnak tűnő körülményekről a mindennapos beszélgetések során tudomást szerezhetnek a szülők.

A rendőrség egyébként a megye több pontján is tartott és tart előadásokat a témában a fiataloknak, a biztonságosabb internet napján például minden évben bűnmegelőzési tanácsadók és internetes szakemberek beszélgetnek a veszélyeztetett fiatal korosztállyal. A tavalyi évben például csak a megyében 35 helyszínen tartottak előadást az említett napon a rendőrség képviselői, az adatvédelem fontossága és a biztonságos internetezés szabályai kerültek szóba ezeken az alkalmakon, mondta el lapunknak Gaál Csaba őrnagy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!