Révfülöp

2012.12.18. 17:07

Brutális terheket emelt fel a sérült sportoló

Várpalota, Veszprém - Elképesztően kemény és összetett mutatványra vállalkozik az, aki a Brutál Challenge elnevezésű vetélkedőn elindul. Öt szakágban kell rövid időn belül kiválóan teljesíteni.

Novothny Ottó

Mindez persze nem rettentette el a jelentkezőket, hiszen hatszáznál is többen neveztek az erőpróbára.A verseny lényege, hogy öt számban kell másfél óra alatt egészen kimagaslót teljesíteni, miközben egy szakágban minimum nyolc sikeres kísérletet kell tenni.

Tavaly a várpalotai Sztanke József 7266 kg-os teljesítménnyel a legmagasabb, gyémánt fokozatot érdemelte ki. A veszprémi Top Gym ötvennyolc esztendős erőemelője az idén is elindult, annak ellenére, hogy a korábbi világbajnokságon megsérült a háta.

- Nem tudtam sajnos teljes erőbedobással készülni a Brutal versenyre - mondta Sztanke József. - Ennek ellenére úgy döntöttem, hogy megpróbálok helytállni. Ehhez az segített hozzá, hogy azon a rendezvényen, ahol megfájdult a hátam, utána még két számban is világcsúcsot tudtam elérni.

A mezőnyben Sztanke volt egyedüliként ötven év feletti, a korosztálya negyvennél kezdődött.

- Guggolásban kilencszer 200 kg-mal kezdtem - idézte fel az eseményeket. - Aztán következett a felhúzás (tizenkétszer 170 kg), majd a páros bicepszgyakorlat (tizenkétszer 45 kg). Utána ülve kellett mellből nyomni (tízszer 80 kg), végül a fekvenyomással (kilencszer 110 kg) zárult a feladatsor. Negyvenegy éves riválisom győzött, a második lettem és ezúttal arany fokozatot érdemeltem ki.

Sztanke József hat tonnánál is többet emelt fel azért, hogy arannyal jutalmazzák (Fotó: Gáspár Gábor)

A versenyt kilencezer kilogramm feletti összprodukcióval nyerték meg, de ezt már Kupcsik László mondta, aki a palotai sportember edzője, miközben ő maga is többszörös világ- és Európa-bajnok.

- Elismerésre méltó teljesítmény - állapította meg a sportember, aki ezen a versenyen főbíróként is közreműködött. - Különösen a sérülés ismeretében. Nagyon komoly összetett szám ez, ahol a kevés pihenőidő tovább nehezíti a feltételeket. Ekkora súlyoknál már minden perc számít, keményen meg kell harcolni a jó eredményért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!