Révfülöp

2014.06.11. 12:07

A reményt jelenti

Pálköve - Bajcsy-Zsilinszky tisztelői idén is megemlékeztek a publicistáról annak egykori házánál kialakított emlékhelyen.

Tóth B. Zsuzsa

A második világháború alatti antifasiszta ellenállási harc kiemelkedő vezető egyéniségére különféle gondolkodású magyar demokraták, antifasiszták, emlékőrzők, közéleti szereplők emlékeztek - tudtuk meg a Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság tiszteletbeli elnökétől, Vitányi Ivántól. A kiemelkedő történelmi személyiség mártírhalálának, valamint a magyar zsidóság deportálásának 70. évfordulója jegyében zajlott idei tisztelgésen Vitányi Iván szociológus-esztéta, Bajcsy-Zsilinszky egykori rabtársa, illetve Kerék-Bárczy Szabolcs közgazdász, a Magyar Köztársaság egykori Los Angeles-i főkonzulja, a Demokratikus Koalíció politikusa emlékeztetett a XX. század legnagyobb hatású magyar, náci-fasizmusellenes mártírjára.



Az egybegyűlteket Kerecsényi Zoltán, az Emlékbizottság ügyvezetője köszöntötte, felidézve Bajcsy-Zsilinszky hét évtizeddel ezelőtti embermentő tevékenységét. Búzás Huba költő-író saját verseit szavalta, és fiatalkori, világháborús tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Vitányi Iván elmondta, hogy Bajcsy-Zsilinszky a legfajvédőbb magyarnak indult, bűnei is voltak ebből a szempontból, de eldöntötte magában, hogy demokrácia kell. Ő ilyen szempontból jelképe annak, hogy mi Magyarország sorsa és mit kell Magyarországon tenni. Vitányi szerint Bajcsy-Zsilinszky Endre életsorsának, küzdelmeinek ma aktualitása van, reményt adhat a jelenkori magyar viszonyok közepette. Kerék-Bárczy Szabolcs arról beszélt, hogy ma is nagy becsben őrzi azokat az ereklyéket, amelyek nagyapja által a mártír-politikustól rámaradtak Az emlékezés Katanics Sándor veszprémi DK-s önkormányzati képviselő zárszavával, és a koszorúk elhelyezésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!