Révfülöp

2015.02.17. 11:12

Fogy a nemzet, de emelkedik a házasságkötések száma

Révfülöp - Drámai mértékben fogy a magyar nemzet, azonban némi optimizmusra ad okot, hogy a házasságkötések száma emelkedik, a válásoké pedig csökken.

Tóth B. Zsuzsa

Minderről Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszélt a kormányzati családpolitikát taglaló előadásán.

A 25. alkalommal megrendezett Téli Esték nyitó programján hétfőn az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban Kondor Géza polgármester szólt arról, hogy a programsorozat az egyetlen a megyében, amely negyed évszázada várja az érdeklődőket. Hafenscher Károly evangélikus lelkész, miniszteri biztos a család fontosságáról beszélt. Úgy fogalmazott, hogy nagy kihívást jelent ma a nőknek összeegyeztetni a munkát a családdal.

Novák Katalin vallotta, hogy három kisgyermek édesanyjaként naponta szembesül a mai kort jellemző döntésekkel.

- Számtalan döntési helyzettel találják szembe magukat a szülők nap mint nap. Hogy csak egy, viszonylag kisebbet említsek, a 11 éves fiam régóta mobiltelefont szeretne, a férjem és én azonban feleslegesnek érezzük ezt. Tegnap este is felmerült a téma, mire a középső gyermekünk azt mondta a bátyjának, hogy ne vitatkozz anyával, ő a gyerekügyi államtitkár, csak igaza van – mondta derültséget keltve az előadó. Novák Katalin komolyra fordítva a szót beszélt a kormányzati családpolitikáról, szólt a jelenlegi népesedési helyzetről.

Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint csökken ugyan a népesség, de több a házasságkötés és kevesebb a válás az utóbbi években Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- A magyar népesség fenntartásához családonként két gyermeknek kellene születnie, ehelyett most 1,34. születik. A fiatalok vágynak ugyan gyermekre, de az több okból mégsem születik meg – szögezte le az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy hazánk egyedülállóan kedvezőtlen demográfiai trendekkel jellemezhető: több mint 30 éve szinte folyamatosan csökken a népesség. Az utóbbi 33 év alatt mintegy 800 ezer fővel alacsonyabb lett ez a szám. Az elkövetkező 15 évben a szülőképes korú nők száma több, mint 20 százalékkal fog csökkenni.

- Kicsit talán optimisták lehetünk mégis, mert az elmúlt négy évben 15 százalékkal csökkent a válások száma, míg a házasságkötéseké emelkedett. Sajnos azonban tény, hogy a fiatalok egyre nehezebben köteleződnek el, kitolódik az első gyermek vállalásának időpontja. A nők átlagosan 30 éves korban szülnek, a férfiak 35 évesen vállalnak gyermeket. Ez nemzetközi jelenség is. A házasságon kívül született gyerekek száma pedig nagyobb a házasságban születettekénél. Nem lehet belenyugodni abba, hogy a nemzet száma ilyen drámai mértékben fogy. A megoldást többek közt a nevelés terheinek részbeni átvállalása, a lakhatás támogatása, családbarát környezet és a részmunkaidőben való foglalkoztatás szem előtt tartása segíthetné. A családi élet mellett szól ugyan a Babakötvény és az Erzsébet program, de egyebek mellett emelni kellene a gyermekétkeztetésbe bevontak körét, a bölcsődei helyek számát – mondta Novák Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!