Sport

2009.08.24. 16:12

Forma 1 - Európa Nagydíj - Barrichello öt év után újra győzött

Valencia - Barrichello (Brawn GP) mellett Hamilton (McLaren-Mercedes) és Raikkönen (Ferrari) állhatott még fel a dobogóra.

Munkatársunktól

A veterán brazil pilóta idei első, pályafutása tizedik futamgyőzelmét aratta Valenciában,az Európa Nagydíjon. A 37 éves Barrichello ezzel a győzelemmel felzárkózott a vb-pontversenyben csapattársa, Jenson Button mögé. 

A bajnoki éllovas Button egyébként a hetedik helyen zárt, és hat futammal a szezon vége előtt 18 ponttal vezeti a tabellát. A rajtnál különösebb gond nélkül jöttek el a pilóták, Hamilton megőrizte vezető helyét, Kovalainen és Barrichello követte a regnáló világbajnokot. 

A ferraris Raikkönen remekül kapta el a rajtot, ugyanis el tudott menni Button és a német Sebastian Vettelt (Red Bull) mellett, és ezzel feljött a negyedik helyre.
 
A tizedik kör után az élbojban nem változott a helyzet, Hamilton kicsi előnyt tudott szerezni, Kovalainen-t viszont szorosan követte Barrichello.

Az első boxkiállások során Hamilton megőrizte vezető helyét, azonban Barrichello 7 másodpercről 3 másodpercre lefaragta hátrányát, sőt mi több, megelőzte a finn Kovalainent.
 
A 24. körben minden reménye elszállt a pontszerzéstől Vettelnek, aki motorhiba miatt volt kénytelen feladni a viadalt.
 
Féltávnál változatlanul a vb-címvédő Hamilton robogott az élen, mögötte Barrichello, Kovalainen, Raikkönen érkezett, őket pedig a német Nico Rosberg (Williams) és a hazai pályán versenyző Fernando Alonso (Renault) követte.
 
Hamilton a 38. körben állt ki másodszorra kereket cserélni, azonban a szerelők rajta felejtették a gumimelegítőt az abroncson, így a brit értékes másodperceket vesztett.
 
Barrichello eszement tempóba kapcsolt, két körrel később bement a boxba, majd a hibátlan kerékcserét követően Hamilton elé jött vissza. Ezzel el is dőlt az Európa Nagydíj sorsa.
 
A második boxkiállás során Raikkönennek Kovalainent sikerült megelőznie.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!