Sport

2009.09.24. 02:29

A kupa után a vébén - Franciaországban is megverhetik az egész világot

Megyei körkép - A profi fekvenyomók és erőemelők előbb Szeghalom városában csaptak össze, majd a legjobbak Franciaországba utaztak, ahol a hétvégén rendezik meg a sportág világbajnokságát.

Novothny Ottó

A szeghalmi vetélkedőn veszprémi, tapolcai, pápai sportolók is rajthoz álltak és ismét bizonyították: ennek a sportágnak a legjobb, legeredményesebb, legelismertebb képviselői Veszprém megyében készülnek.

A veszprémi Top Gym színeiben olyan izomemberek neveztek a versengésre, akik valamennyi korosztályban kiválóan teljesítettek.

Kezdjük a sort a kategória legkorosobbjaival, akiknek a legtöbb tisztelet jár kimagasló teljesítményükért.

A mastersek között a 75-79 esztendős korcsoportban Keszthelyi Csaba ismét parádézott. A guggolásban elért 112,5 kg-os, illetve a felhúzásban teljesített 130 kilós tehernél nagyobbat a kontinensen ebben a korban még sen- ki nem emelt meg, míg fekvenyomásban ehhez 75-kg-ot tett hozzá, vagyis összességében a 317,5 kg is minden idők legjobb eredménye hazánkban és Európában is.

Sztanke József, aki felsőbb korosztályba lépett, vagyis ezúttal az 55-59 évesek között állt pódiumra, nagysze- rűen szerepelt. 

A 677,5 kilós összsúly (guggolás 260, fekvenyomás 202,5, felhúzás 215) az abszolút első helyhez is legendő lett (ugyanitt Keszthelyi bronzérmes helyen zárt), miközben mindhárom szám új világcsúcs is.

Klubtársaik közül Hablicsek Norbert a felnőttek 110 kg-os csoportjában 740 kilós brutális eredménnyel győzött, Gyenge Róbert ugyanitt 727,5 kilóval a dobogó második fokára állhatott fel.


Az utazó csapat egy része (balról): Kupcsik László, Sztanke József, Strínyi Anikó, Keszthelyi Csaba és Lukács Béla
(Fotó: Zwicker Tamás)

Az ifjúságiaknál Kolb Ákos (67,5 kg, 332,5 kg) második, Mürkl Péter (60 - 302,5), harmadik, Torma Ádám (75 - 410) és Gidai Ákos (90 - 452,5) egyaránt első helyen végzett. Ők életük első versenyén indultak, és ahogy Kupcsik László vezető elmondta, remekül megtanulták a pontos gyakorlat-végrehajtást és a vezényszavakat, ezért nem izgulták el a bemutatkozást.

A pápai Pannonia Power SE színeit hárman képviselték, szintén kiválóan. Valamennyien fekvenyomásban szerezték meg az aranyérmet. 

Horváthné Balogh Piroska
(67,5 - 125), Nagy Rita (60 - 117,5) és Balázs Szabolcs (125 - 257,5) győzelméhez kétség sem férhetett, míg a hölgyek az abszolút sorrend első két helyét is kiérdemelték (Horváthné, Nagy volt a sorrend).

A tapolcai Badigardking SE-től Lukács Béla a 100 kg-os testsúlyának éppen dupláját teljesítette fekvenyomva, hogy végül az első helyen zárjon.

Érdekesség, hogy a Veszprém megyei erőemberek a hétvégén már a franciaorszá- gi Saint-Avold városában a WUB világszervezet profi világbajnokságán kápráztathatják el a vetélytársakat no és természetesen az esemény iránt érdeklődő nézőket.

Kupcsik László csapatvezető beszámolt arról, hogy ő is rajthoz áll, de a veszprémiek névsora hosszú: Sztanke, Keszthelyi, Hablicsek, Gyenge, Strínyi Anikó, Hetyési Zsolt is ott lesznek a vébén, ahogy Lukács és Berki Csaba Tapolcáról, illetve Horváthné, Nagy, Balázs Pápáról.

Valamennyien esélyesek az első hely elérésére, valamint az sem lenne meglepetés, ha az aranyérmeket világcsúcsokkal hódítanák el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!