Sport

2009.09.23. 16:17

Renault-botrány - Symonds szerint Piquet Jr. a felelős a balesetért

London - Pat Symonds, a Renault korábbi főmérnöke szerint a brazil Nelson Piquet Jr. ötlete volt a tavalyi Forma-1-es Szingapúri Nagydíjon elkövetett szándékos balesete, amellyel elősegítette csapattársa, Fernando Alonso győzelmét.

MTI

Symonds levélben tájékoztatta álláspontjáról a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) motorsport világtanácsát, amely hétfőn két éves felfüggesztett eltiltással büntette a francia istállót, a korábbi csapatfőnököt, Flavio Briatorét örökre száműzte az F1-ből, Symonds pedig ötéves eltiltást kapott a FIA-rendezvényekről.
    
"Amikor Piquet Jr. elmondta a tervét, nekem kellett volna azonnal megtiltanom, hogy ezt tegye - írta levelében az 56 esztendős szakember. - Az én felelősségem, hogy nem így tettem. Állíthatom, hogy a Renault iránti elkötelezettségem vezetett, de semmiféle személyes előnyöm nem származott az ügyből."
    
A világtanács reakciójában azt írta: új álláspontot ismertek meg azzal kapcsolatban, hogy a csapat kinek az ötlete alapján követte el a súlyos sportszerűtlenséget, de a büntetés szempontjából ez lényegtelen, mert a szankciókat a szabálytalanság ténye miatt kapták az érintettek.
    
A FIA szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumaiból az is kiderül, hogy újabb tanú jelentkezett az ügyben, aki neve elhallgatását kérte, és elmondta: tudott a szándékos baleset tervéről, ám nem vett részt a megvalósításában. A tanú azt is hozzátette, hogy Briatore már a futam kezdete előtt tisztában volt az összeesküvéssel.
    
Az 59 éves olasz sportvezető minden ellene felhozott vádat tagadott, s kedden azt mondta, bírósághoz fordul, mert szeretné bebizonyítani ártatlanságát, és kártérítést kapni a FIA-tól.
    
Az ügy előzménye, hogy a tavalyi Szingapúri Nagydíjon Piquet jr. szándékosan okozott úgy balesetet a 13. körben, hogy a biztonsági autó a pályára jöjjön, így a gyanúsan korán tankoló Alonso előnyre tegyen szert a riválisokkal szemben, és végül a futamot is megnyerje. 

Alonsót felmentették, és az istállótól még augusztus elején menesztett brazilt sem marasztalták el. Sajtóértesülések szerint a FIA az ifjabb Piquet háromszoros Forma-1-es világbajnok édesapjától értesült először a történtekről, majd a versenyző is megerősítette ugyanezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!