Sport

2009.11.13. 18:50

A sztársportoló halála ismét széthasította az álomvilágot

Napló - Az emberek általában nagyon nehezen értik és emésztik meg, ha olyasvalakivel történik rossz, aki kiemelkedik az átlagból, akire igazi értékként lehet tekinteni és felnézni.

Horváth Gábor

Legyen az illető színész, élsportoló, vagy más népszerű közszereplő, az élete biztosan boldog, vidám és gondtalan, pont úgy, mint a néhány évtizede olvasott színes könyvecskék rózsaszín lapjain.

Bizony, a felnőttek is szeretik a meséket, mert a mindennapi szürke gondok mellett jól jön egy pozitív példa, egy sikertől duzzadó karakter, mindig mosolygós arccal, önbizalommal teli vonásokkal, rajongók felé integető kézzel. Afféle megerősítésként is: van jobb, lehet jobb.
 
Robert Enke 32 évesen hunyt el, a Hannover német válogatott kapusa kedden elhagyta otthonát és kisétált egy gyorsvonat elé. Nem bírta tovább, a hazájában az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő labdarúgó évek óta súlyos depresszióval küzdött. Betegségét nemcsak a nyilvánosság, hanem saját csapattársai előtt is sikeresen titkolta, talán éppen attól félve, hogy megváltozik az emberek róla alkotott képe, s veszélybe kerül a pályafutása, családja megélhetése, minden, amit addig áldozatos munkával felépített.
 
Halála éles pengeként hasítja ketté a kívülről kényelmesen elképzelt álomvilágot. Azt az ezerszer megcáfolt tételt, hogy a sztármese a kamerák látószögén és a mikrofonok hatótávolságán kívül is folytatódik.

A hírességek problémái nagyon is átlagosak és emberiek, csak sokan közülük nem tudják átlagemberként kezelni őket.

A nagybetűs sztárt a legmarkánsabban az különbözteti meg a divatos kifejezéssel celebnek nevezett médiaszereplőtől, hogy nem mutathat igazi gyengeséget, míg az utóbbinak egyedül abban van az ereje. Talán épp ezért van az előbbiből sokkal, de sokkal kevesebb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!