Sport

2010.03.01. 06:13

Vancouver 2010 - Jégkorong: Kanada az aranyérmes (nyilatkozatokkal, MVP)

Vancouver - A kanadai válogatott nyerte meg a vancouveri téli olimpia férfi jégkorongtornáját, miután a vasárnapi döntőben hosszabbítás után 3-2-re legyőzte az amerikai csapatot.

MTI

A látványos, izgalmas találkozót Sidney Crosby döntötte el a ráadás nyolcadik percében szerzett góllal. Ezzel Kanada hetedik olimpiai bajnoki címét szerezte meg férfi jégkorongban. Legutóbb 2002-ben Salt Lake City-ben nyertek, és akkor is az amerikaiakat győzték le a döntőben.
    a döntőben:
Kanada-Egyesült Államok 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 1-0)
gól: Toews  (13.), Perry (28.), Crosby (68.), illetve Kesler (33.), Parise (60.)

A játékok legnagyobb érdeklődéssel várt döntőjét a hazaiak kezdték valamivel jobban, s Jonathan Tows révén a 13. percben megszerezték a vezetést. A hazai gól új helyzetet teremtett a vancouveri jégkorongtornán, ugyanis a fináléig minden meccsét megnyerő amerikaiak először kerültek hátrányba a játékokon.

Az első szünet után a csapatok igazi tűzijátékot rendeztek, a játékosok sokat lőttek kapura, rengeteget dolgoztatták a kapusokat, gól azonban a nyolcadik percig nem esett. Ekkor ismét a hazai nézők ugorhattak fel a helyükről - a csarnokban és azon kívül - örömükben, mivel Corey Perry vette be Ryan Miller kapuját. A fiatal amerikai együttes nem bizonytalanodott el a kétgólos hátrány miatt, s erőfeszítéseit hamar siker koronázta, miután a harmad 13. percében Ryan Kesler szépített.

Az utolsó periódusban az Egyesült Államok válogatottjának kellett mennie előre, ám az ekkor már elsősorban a védekezésre összpontosító házigazdák rendre jól akasztották meg támadásaikat, az idő előrehaladtával pedig egyre közelebb kerültek az aranyéremhez. Az amerikaiak számára a hajrában, másfél perccel a vége előtt nem maradt más lehetőség, mint a kapus levitele. Ezt meg is tették, ennek ellenére a hat az öt elleni játék sem tűnt hatékonynak, 25 mp-cel a lefújás előtt azonban a kapu előtt Zach Parise csapott le a korongra, s az elfekvő Luongo mellett a hálóba helyezte a korongot.

Következhetett az első gólig tartó hosszabbítás, melyben négy a négy ellen küzdöttek a csapatok. Az előzetesen a torna legnagyobb esélyesének tartott kanadai csapat a ráadásban sokkal aktívabb volt mint a harmadik harmadban, veszélyesebben játszott riválisánál, s kevesebb mint nyolc perc elteltével Jerome Iginla passzát az NHL-bajnok Pittsburgh Penguins fiatal csillaga, Sidney Crosby kapuba lőtte, megszerezve ezzel a győzelmet, mely után a csarnokban, és Vancouver utcáin is megkezdődött a fieszta.

"Az egész hihetetlen, olyan mint egy álom - mondta boldogan a meccs után Crosby. - A csapat hihetetlen elszántsággal küzdött végig a torna során. Nagyon kemény mérkőzés volt a mai, de az utolsó percben kapott gól után is fel tudtunk állni."

A bekapott gólt követően csalódottságában hosszú ideig a jégen fekvő Ryan Millert a finálé után az egész torna legértékesebb játékosának (MVP) választották meg, ami talán némi vigaszt nyújthat neki az aranyérem elvesztésére.

szombaton játszották:
    a 3. helyért:
Finnország-Szlovákia 5-3 (1-0, 0-3, 4-0)
gól: Salo (19.), Hagman (46.), Jokinen (47., 49.), Filppula (60.), illetve Gaborik (30.), Hossa (36.), Demitra (39.)

Férfi jégkorong, olimpiai bajnok:

Kanada (Patrice Bergeron, Dan Boyle, Martin Brodeur, Sidney Crosby, Drew Doughty, Marc-Andre Fleury, Ryan Getzlaf, Dany Heatley, Jarome Iginla, Duncan Keith, Roberto Luongo, Patrick Marleau, Brenden Morrow, Rick Nash, Scott Niedermayer, Corey Perry, Chris Pronger, Mike Richards,
Brent Seabrook, Eric Staal, Joe Thornton)
2. Egyesült Államok (David Backes, Dustin Brown, Ryan Callahan, Chris Drury, Tim Gleason, Erik Johnson, Jack Johnson, Patrick Kane, Ryan Kesler, Phil Kessel, Jamie Langenbrunner, Ryan Malone, Ryan Miller, Brooks Orpik, Zach Parise, Joe Pavelski, Jonathan Quick, Brian Rafalski, Bobby Ryan, Paul Stastny, Ryan Suter)
3. Finnország (Niklas Ba:ckström, Valtteri Filppula, Niklas Hagman, Jarkko Immonen, Olli Jokinen, Niko Kapanen, Miikka Kiprusoff, Mikko Koivu, Saku Koivu, Lasse Kukkonen, Jere Lehtinen, Sami Lepisto, Toni Lydman, Antti Miettinen, Antero Niittymaki, Janne Niskala, Ville Peltonen, Joni Pitkanen, Jarkko Ruutu, Tuomo Ruutu, Sami Salo)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!