Sport

2010.06.11. 04:47

Ausztrál tudós szerint megtéveszti a kapusokat a labda

Sydney - Kiszámíthatatlansága és gyorsasága miatt összezavarja a kapusokat a Jabulani, a pénteken kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdája, legalábbis Derek Leinweber, az ausztrál Adelaide Egyetem tudósa szerint.

MTI

Az intézmény kémia és fizika tanszékének vezetője modellezte a játékszer röppályáját, s az általa végzett kísérlet bebizonyította, hogy a labda felületén található egyedülálló barázdák jelentősen befolyásolják az aerodinamikai tulajdonságait.

"Elképesztő dolgokat produkál a levegőben" - mondta Leinweber. "A kapusoknak ki kell kapcsolniuk az ösztöneiket, mert egyáltalán nem lehet előre kiszámítani a Jabulani röppályáját. Elmozdulnak abba az irányba, ahová várják a labdát, s aztán nagy meglepetésükre egészen más történik."

Andy Harland, a brit Loughborough Egyetem sporttudományi intézetének szakembere nem ért egyet a korábban a futballisták által is megfogalmazott kritikákkal.

"Boldog vagyok, mert az adidas ismét felkérte intézményünket arra, hogy segítsen kifejleszteni egy ilyen kiváló minőségű terméket" - reagált az ausztrál tesztek eredményeire Harland. "Ez egyben tükrözi is a loughborough-i sporttudomány megbecsülését, s látható, hogy a tudományos kutatásunk igazi hatással van a világbajnokságra. A legtöbb negatív megjegyzést egyébként kapusok tették, de legyünk őszinték: ha őket kérnénk arra, hogy tervezzenek labdát, valószínűleg egy vasgolyót választanának, amelyet meg sem lehet mozdítani."

Korábban David James, az angolok hálóőre szörnyűnek, Iker Casillas, a spanyolok portása pocséknak, Gianluigi Buffon, a címvédő olaszok 1-ese pedig kiszámíthatatlannak titulálta a játékszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!