Sport

2010.06.02. 19:23

Világhírű mester segíti a legjobbak felkészülését

Veszprém - Különleges helyzetbe kerültek a veszprémi íjászok, hiszen egyik pillanatról a másikra mindkét gyakorlóterepüket elveszítették. Így aztán lelkesedés van, versenyzők és remek utánpótlás is, sőt világbajnoki résztvevő - ám az edzések megszervezése egyelőre nem egyszerű.

Novothny Ottó

Minderről Kuti Géza számolt be, aki a veszprémi Bakony Íjász Egyesület elnöke. Emellett pedig a magyar válogatott tagja, aki a legutóbbi mátrakeresztesi válogatóversenyen beverekedte magát a legjobbak közé.

- A veszprémi állatkert sajnos körbesorompózta az eddigi területünket - kezdte a hatszoros magyar íjászbajnok. 

- Gyalog ugyan bemehetünk, de a vesszőfogóinkat rendre tönkreteszik, így szinte lehetetlen az edzés. A honvédpályáról, ha úgy tetszik, saját magunkat tiltottuk ki: egyik társunk nem a megadott időben ment íjászkodni, ezért ezt a lehetőséget is elveszítettük. Persze a többség Alsóörsre, Szentgálra eljár edzeni, de a gyerekekkel ezt nehéz megoldani.

A sportember elmondta, hogy természetesen próbálnak ismét megfelelő terepet biztosítani maguknak. Noha a Verga Zrt.-vel volt szerződésük a Gulya-dombi területre, az állatkert vezetésével hónapok óta nem tudják felvenni a kapcsolatot.

- Többször is bejelentkeztem, hiába - bosszankodott a az íjász. 

- Pedig szerintem még színesíthetnénk is a programot, hiszen sokan szívesen kipróbálnák a vadászatot, amely nagy élmény kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Mindemellett iskolákba is járok, próbálom népszerűsíteni a sportágat. Átadom a tapasztalataimat annak, aki erre igényt tart. Jelenleg a Kossuthban van helyünk, nyolc apróság is ott igyekszik megtanulni pontosan célozni.

A Bakony ÍE az idén több mint háromszorosára emelte a tagdíját, de persze még így sem kerülik el ezt a klubot sem az anyagi nehézségek.

- Tulajdonképpen saját sporteszközeinket használjuk, ki-ki ezt beszerzi és fejleszti. Azonban sok egyéb költség van, amelyet nehezen tudunk kigazdálkodni, különösen azért, mert szinte lehetetlen támogatót szerezni.

Még úgy is, hogy Kuti Géza most már évek óta a világversenyek állandó szereplője. Világ- és Európa-bajnokságokon képviselte a magyar és veszprémi színeket, illetve a tajvani Világjátékokon is ott volt.

- Érdekes helyzetbe kerültek a válogatott íjászok, hiszen a világhírű Tom Bill vállalta a felkészítésünket. A holland szakember előbb hazájában, majd Ausztriában dolgozott, húsznál több világelső tanítványa volt az évek során. A tavalyi esztendő vége óta nekünk ad tanácsokat, edzésterveket. Nincs könnyű dolgunk, hiszen mindenki saját maga válogathatja ki az óriási adathalmazból, hogy mire van szüksége. Izgalmas és újszerű feladat, de egyértelműen rengeteget lehet tanulni.

Fizikálisan és mentálisan egyaránt érezhető a fejlődés. Az eddigi vállamra csapom az íjat és megyek lőni stílus helyett tudományos alapokon gyakorolunk. Eközben pedig igyekszünk edzőterepet keríteni a csapatnak, illetve klubtagjainknak - mondta végül Kuti Géza.

Visegrád júliusban ad otthont a világbajnokságnak. Három kategóriában (csigás, olimpiai, barebow) versenyeznek a felnőtt- és ifjúsági korú nők és férfiak.

Kuti Géza mellett a pápai Gyenge Zsófia (csigás) és Schaffer Ákos (ifi barebow) is csapatba került. Kuti barebow szakágban magyar csúcstartó (683) és 650-es eredménnyel legutóbb nemzetközi minősítést lőtt.

Világbajnoki 12., Eb ötödik és a Világjátékokon 7. helyen végzett. Érdekesség, hogy a válogatóversenyen fia, Kuti Balázs gyermek korosztályban győzött.
 

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!