Sport

2010.07.22. 10:25

Játszani, de kispadról

Várpalota - A helyi másodosztályú férfi kézilabda-együttes vezetőedzője Török Lajos lett. A legendás veszprémi szélső ugyan még csak három éve hagyott fel az aktív sportolással, de mégsem pályája elején járó tréner, hisz immáron 12 éve edzősködik különböző korosztályos, felnőtt alakulatoknál.

B. Virág Rita

Török Lajost minden valamire való veszprémi kézilabda drukker ismeri. A szélső tagja volt az 1992-ben hármas ugrást teljesített: KEK-et, bajnokságot és Magyar Kupát nyert férfi kézilabda-együttesnek. Sőt, azt is elmondhatjuk róla, a 18 évvel ezelőtti KEK-finálé leggólerősebb játékosa volt. 39 éves koráig aktívan sportolt, de ma már az edzősködés és a tanítás teszi ki az életét. Legújabb feladata, a Várpalotai Bányász SK NB I/B-s férfi kézilabdázóinak szakmai vezetése.

- Fiatal, feltörekvő társaság a várpalotai, a második vonalban szokatlanul jó edzéslátogatottság jellemzi a társaságot, hiszen heti négyszer, ötször teljes létszámban gyakorlunk. Kiss Szilárd remek munkát végzett, szeretnénk ezt továbbvinni. Jó volna megismételni a tavalyi eredményünket, vagyis az 5-6. helyre várom a csapatot, azonban az idén már jóval nehezebb dolgunk lesz, hiszen már letettük a névjegyünk, odafigyelnek ránk - kezdte a hatszoros magyar bajnok, hatszoros Magyar Kupa-győztes, KEK-első jobbszélső.

Török Lajos edzői pályája 1998-ban kezdődött, az akkori Fotexben játszott, valamint pályaedzőként segítette Kovács László szakvezető munkáját, ráadásul az NB II-es női csapatot is vezette. Aztán Balatonfüreden az NB I/B-ben öt éven át Zubjuk Igorral játékos-edzőként dolgozott együtt. 2000-07 között az MKB serdülőit vitte, aztán 2009-ben került Várpalotára, ahol Kiss Szilárd mellett pályaedző volt. Jelenleg a hajmáskéri általános iskolában tanít, mellette pedig még az Éles Kézisuliban is tevékenykedik.

- Sokan még ma is megkérdik, miért nem játszok, miért hagytam abba, de őszintén szólva az utolsó két évben már kihalt belőlem a motiváció, már nem bizsergett a tenyerem, egy-egy meccs után már mindenem fájt. Elég volt. Az edzői és a tanári pálya már sokkal jobban érdekel.

Megtudtam még, Hajmáskéren ügyes fiatalokat tanít, s a szerényebb körülmények dacára nincs olyan év, hogy tanítványai ne jutnának el országos versenyekre.

Büszkén mondta, hogy az Éles Kézisuliban az U-11-es korosztállyal Adidas országos bajnokságot nyert. Olyan tehetségek játszanak a csapatában, mint Éles Benedek vagy Gál Dominik. A neveket hallva megjegyeztem, nem csodálkoznék, ha lányaival hamarosan valamelyik női kézicsapatban találkoznánk. Mire kiderült, a lányok ugyan belekóstoltak a sportágba, de a nagyobbik inkább kerékpározik, a kisebbik pedig táncol.

Felemlegettük még a '92-es KEK-döntőt, amit pályafutása csúcsaként jelölt meg. Majd zárásként megjegyezte még: - A régi csapatból többen a mai napig is szoros, baráti kapcsolatot ápolunk. Éles Józsival, Zsigmond Gyurival vagy Gulyás Pistával mindig nagy örömmel találkozunk. Azt hiszem, minket ezek a sikerek már örökre összekötnek.

 

Török Lajos 1991-ben igazolt Veszprémbe, 1996-ig játszott itt, majd egy évet Debrecenben, egy évet pedig Cegléden húzott le. Ezt követően ismét Veszprémbe került egy év erejéig.

Füreden játékos-edzőként foglalkoztatták öt éven keresztül. Onnan Nagyatádra vezetett az útja, ahol viszont csak játékosként számítottak rá. Az NB II-es Celldömölk után az NB II-es Várpalotán fejezte be sportpályafutását.

 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!