Sport

2011.04.13. 15:45

Futamgyőzelem után - Eddig egyetlen versenyt kellett csak feladniuk

Balatonfüred - Fazekas Károly négy évvel ezelőtt kapott kedvet ahhoz, hogy próbára tegye tudását a tereprali szakágban. Ma már a tavalyi bajnok őt tartja a legnagyobb riválisának.

Novothny Ottó

A 2010-es esztendőt élete első futamgyőzelmével zárta, míg az összetettben harmadik helyen végzett. Az idén azonban a Hajdúszoboszló környéki szezonnyitó bajnoki vetélkedőn mindenkinél előbb ért célba.

- Hétfutamos lesz a bajnokság, de az összes eredmény számít a végelszámolásnál - mesélte a részleteket a balatonfüredi Fazekas Károly. A 47 éves pilóta Horn Albert navigátorral hajt a szakág bajnoki címére. - Az első lépést megtettük célunk megvalósítása felé, egyelőre mi vagyunk legközelebb az abszolút aranyéremhez.

- Az mindenképpen biztató, hogy a többszörös bajnok Szalay Balázs a legkomolyabb riválisának tartja.

- Esélyesek vagyunk, de ehhez négy esztendő kellett. Sikerült topautót építenünk, ami minden elemében a legjobbak közé tartozik. Ugyanakkor van bennem már húszezer kilométer, amit az elmúlt időszakban megtettem. A tapasztalatoknak köszönhetően egyre bátrabban, egyre gyorsabban megyünk, és olyan helyzeteket is meg tudunk oldani nagy sebességnél, melyeket korábban csak lépésben.

- Nincs olyan terepralis, aki nem vágyik a Dakar-ralira, pontosabban annak utódjára.

- Ebben én sem különbözöm a társaimtól. Csakhogy a szponzorok nem eredmények, hanem kapcsolatok alapján jönnek a csapathoz. Ebben mi sajnos nem vagyunk jók, és az alaphangon kétszázezer eurós költség megfizethetetlen számunkra. Ráadásul a jelenlegi gazdasági helyzetben egyre jobban távolodik a nagy álom megvalósítása.

- Technikai sportban gyakran hiába a tökéletes felkészültség, bármi közbejöhet.

- Mi szerencsére a négy év alatt csak éppen a veszprémi versenyt voltunk kénytelenek feladni tavaly. Voltak persze kisebb problémáink, de a csapat (három szerelővel utazunk a versenyhelyszínekre) remekül dolgozik. Egyébként erre az évre is terveznek veszprémi futamot, augusztus végére, ami ráadásul Világkupa lesz.

- A család mit szól a rendszeres hétvégi elfoglaltságokhoz?

- Mellettem áll, különösen, amikor győztesen és boldogan jövünk haza valamelyik versenyhelyszínről. Remélem, lesz még több hasonló élményünk az idén, és akkor a bajnoki címet is megszerezhetjük.

 

A füredi csapat autója BMW X5-ös, melyet tört állapotban vett meg Fazekas Károly, és hozzáértő szakemberek tervei alapján épített át. Kétezer köbcentis motorja háromszáznyolcvan lóerős, és hétszázas nyomatékot produkál. A benzines négykerekű fogyasztását pontosan kell számon tartani, hiszen a speciális szakaszok hosszának ismeretében mindig éppen annyi üzemanyagot tankolnak, amennyivel a táv teljesíthető. Így egyáltalán nem cipelnek felesleges súlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!