Sport

2011.05.16. 18:16

Szünet utáni élet

Nyirád - Az elmúlt esztendőkben a magyar bajnoki futamok eltűntek a nyirádi motorsportarénából. Az új tulajdonosok azonban ismét elhozták a hazai mezőnyt a katlanba.

Novothny Ottó

 Mindjárt három bajnoki futamnak is házigazdája volt a nyirádi sportlétesítmény. A Révész Trans-kupán quadok, autókrossz- és ralikrosszgépek száguldását csodálhatták meg ismét a nézők.

Az első napon napsütéses, szeles időben rendezték meg a szabad- és időmérő edzéseket. A pálya, a hagyományoknak megfelelően, remekül vizsgázott, a négykerekűek és magyar, illetve lengyel pilótáik számolatlanul rótták a köröket.
Vasárnap aztán az esős, rossz idő ellenére ezernél is többen látták a döntőket. Ralikrosszban például volt olyan kategória, ahol három finálét kellett lebonyolítani, olyan népes mezőny gyűlt össze a rajtnál.
Sőt, az új csoportban, a supercarsoknál is "A" és "B" döntőben alakult ki a végső helyezések sora.

 

 

Ebben a mezőnyben végül a korábban Franciaországban autókrossz Európa-bajnoki futamgyőztes Kárai Tamás diadalmaskodott, miközben Harsányi Zoltán ötszörös magyar bajnok igyekezett megszorítani, ám ebben a törekvésében műszaki hiba akadályozta meg, végül a negyedik helyen zárt. Ugyanakkor Spitzmüller Csaba ralibajnok saját bevallása szerint újra nagyszerű élményként élte át a ralikrosszos kirándulást. A veszprémi rali korábbi aranyérmese elmondta, hogy ez egészen más, mint korábbi sportága, de a rali krosszos ága fantasztikus adrenalinbomba néhány körbe sűrítve. A "bika" gépek vetélkedésében Révész ért célba a harmadik helyen.

Érdekesség, hogy a máriapócsi első bajnoki futam ezüstérmével Spitzmüller a nyirádi második hellyel az összesített pontversenyben átvette a vezetést rutinosabb riválisaival szemben.

 


A nézők és persze a résztvevők között is izgalmakat okozott az úgynevezett joker kör kihasználása: a verseny alatt minden autónak kötelező egyszer a kitérőn meghosszabbítania a távot, ennek a plusz néhány száz méternek azonban teljesen szabadon választott az időpontja. Az évekkel ezelőtt bevezetett szabály kimondottan élvezhetőbbé tette az egysíkúnak egyébként sem mondható  robogást.
A nyirádi katlan üzemeltetői ígérik, hogy fokozatosan visszakapcsolják a létesítményt a hazai és  a nemzetközi vérkeringésbe, és próbálnak egyre sűrűbben programokat varázsolni a szinte tökéletes körülmények közé.
Emellett a helyi fiataloknak is lehetőséget adnak majd arra, hogy a nyirádi zárt pályán teszteljék pilótatudásukat, ne pedig a környékbeli közutakon.

 

 

A hétvégi bajnoki futam eredményei

A Révész Trans-kupa végeredménye, rali-krossz Magyar Kupa: 1. Lajos, 2. Erdei, 3. Szelei. "B": 1. Csizmadia. "C":
1. Simi. Super1600: 1. Ország. Supernational:
1. Kabacinszki (lengyel). Supercars: 1. Kárai, 2. Spitzmüller, 3. Révész. "B": 1. Vass. Autókrossz, 1600: 1. Ábrahám, 2. Szabó, 3. Radák. Tax: 1. Lajos. Superbuggy: 1.
ifjúsági: Szabó, 2. Lux, 3. Tóth. Quad, nyílt: 1. Negyedi. Presztízs: 1. Kazár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!