Sport

2011.06.20. 17:48

Profiból amatőrök? - A füzfői lövészek legszerényebb szereplése

Balatonfűzfő - Világversenyekről eddig összesen huszonnégy érmet hoztak el, míg az egyéni országos bajnoki címeik száma kilencvennyolc. Ez a szám az idén nem gyarapodott, ami óriási és kellemetlen meglepetés.

Novothny Ottó

A Balatonfűzfői Lövész Egylet sportolói minden esztendőben főszerepet játszottak az olimpiai korongvadász számokban. Például Putz István az elmúlt hat évben a hagyományos trap számban legyőzhetetlennek bizonyult, ahogy Somogyi Árpád is sorozatban háromszor nyert. Mindez már a múlté.

- Nem úgy sikerült sem a trap, sem a skeet országos bajnokság, ahogy azt vártuk - jegyezte meg Putz István a fűzfői klub alelnöke, edzője, illetve a válogatottak szakági vezetője.

- Ezúttal mindkét versenyszámban csak bronzérmet hoztunk haza, ami sok-sok esztendő után először fordult elő.

- Pedig a Világkupán Szollár még remek formában lőtt.

- Kétségtelen, hogy ifj. Szollár András hajszállal maradt le a pekingi döntőről. Ugyanakkor tudni kell, hogy egyedül utazott, és a lelkére kötötték, hogy vigyázzon az ételekkel, mert akadhat olyan összetevő, ami szerepel a doppinglistán. András emiatt csak rizst evett és gyakorlatilag "elfogyott" a verseny végére. Két nap után az első hat között volt, majd fizikailag és szellemileg is leült. Érdekesség, hogy 119-es eredményével mégis kvalifikálta magát az Európa- és a világbajnokságra is.

- Említette a kvalifikációt, a londoni olimpia vészesen közeledik.

- Így igaz, most következnek az utolsó kvótaszerző rendezvények. Előbb Világkupa a szlovéniai Mariborban, majd kontinensbajnokság Belgrádban. A szerb verseny azért is érdekes, mert öt hely kiadó az ötkarikás játékok szempontjából, tehát az eredmények alakulásától függően akár a tizedik is jegyet "válthat" Londonba. Végül augusztusban lesz a vébé, szintén Belgrádban. Itt mindössze egy ember lőheti be magát a 2012-es olimpiára. Az említett eseményeken Szollár és Somogyi képviseli a fűzfői klubot.

- Feltételezem, tudják a mélyrepülés okait.

- Legnagyob támogatónk, a helyi lőszergyár befejezte a termelést és persze a szponzorációt is. Miközben klubunk költségei egyébként is folyamatosan nőnek, a korong- és lőszerbeszerzés is pénzbe kerül. Emellett a lőtér sorsa sem rendeződött, továbbra is bérleti díjat fizetünk a használatért. Ilyen körülmények között beszéltük meg az érdekeltekkel, hogy a család és az egyesület mit tud adni. Hiába tesz meg azonban mindenki mindent erején felül, a környező sportlövők feltételeivel még csak versenyezni sem tudunk. Fogalmazzunk nyíltan: a sportág népszerűsége nő, és a legjobbakhoz viszonyítva mi édeskeveset nyújtunk. Durva, amit mondok, de a jövőt nem látom túl szépnek: ha így haladunk, profi egyesületből amatőr hobbilövészek leszünk. A versenysporthoz egyre kevésbé tudunk érdemben hozzászólni.

- Aggasztó végszó.

- Sajnálom, de jelenleg úgy látom, hogy a századik magyar bajnoki címünkre meglehetősen sokat kell várnunk...

 

A trap országos bajnokságot a sarlóspusztai Hegyi Norbert nyerte meg (114+20), ifj. Szollár András (107+16) a harmadik lett. A többi három helyen is fűzfőiek zártak: Kovács Gusztáv, Palkovics András és Teplán László. Csapatban Sarlóspuszta mögött második helyet szereztek a fűzfőiek. A nőknél a dobogó három helyére is Balaton-partiak álltak: Papp Borbála nyert, Putz Franciska és Böröcz Nikolett előtt. Skeetben Somogyi harmadik helyen zárt. A csapat itt a Honvéd mögött végzett másodikként. Dupla trapban Bognár Richárd (Komáromi SE, 146+48 országos csúcs) lett az első, míg Gerebics Roland (139+45) a második, Palkovics (123+45) harmadik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!