Sport

2011.07.14. 05:09

Házias fiú a játékok győztese

Balatonkenese - Ideális gyerek: porszívózik, vasal és port törölget. Sőt, a boltba is szívesen elmegy bevásárolni. Ja és mellesleg két aranyérmet hozott haza Athénból a speciális olimpiai nyári világjátékokról.

Novothny Ottó

"Talán még egy speciális olimpia belefér" - mondja Balaton Zsuzsanna. Gulyás Gergő édesanyja arra utal, hogy Down-kóros fia Sanghajban négy esztendővel ezelőtt nyert már, most Athénban duplázott, és ha kellőképpen szorgalmas lesz az elkövetkező négy évben, akkor a 2015-ös Los Angeles-i játékokon is rajthoz állhat.
 
- Persze, hogy megijedtünk, amikor megtudtuk, Gergő milyen, de akkoriban vízparti üdülőben dolgoztam, és Gergő már kicsiként élvezte a vizet, aranyosan kapálózott benne - mesélte Zsuzsanna.  Aztán elvittük Balatonfűzfőre Gerstmár Ferenchez, aki megtanította úszni, és azt mondta, hogy ne hagyjuk abba, mert a fiam nagyon tehetséges.
Gergő huszonhárom esztendős és tizenöt éve rendszeresen úszik.
 
- Csaknem háromszáz különböző érme van a versenyekről - folytatja a büszke édesanya. - Szófogadó kisfiú, csak néha morog, ha menni kell edzésre. Évekig File István volt a trénere, aztán ő tavaly megbetegedett, de az országos edzőtáborban később leírták nekem, mit kell csinálni. Az idén januártól aztán már én mondtam az edzéseken a feladatokat. Gergő szorgalmas, különösen, ha egyedül van. A többiekkel együtt lazább, de én szigorú vagyok hozzá.

A páros heti egy alkalommal járt a Balaton uszodába, majd következett a világjátékok a görög fővárosban.
- Izgulunk érte persze, és neki is hiányzunk - idézi fel az élményeket Zsuzsanna. - Aztán, amikor hazajön, Gergő apránként az egész kirándulást elmondja. Nem egyszerre, hanem "juj, még ezt elfelejtettem, juj, még azt nem meséltem".

 

 

Itthon pedig részben önellátó és rengeteget segít. Vasal, porszívózik, letörli a port. Vásárolni is szívesen elmegy. Ha három-négyfélét kell hozni, akkor azt megjegyzi, ha többet, akkor felírom neki. A múltkor szóltam, hogy legyen szíves, hozzon egy kiló sót, megkérdezte: durvát vagy finomat, mert tudja, hogy a főzéshez, illetve a kiflihez más kell.

Gergő örül a sikereinek, a kupákat nézegeti, és szereti azt is hallani, valamint részben olvasni is, ha jót írnak róla az újságok.
- Az úszás, a rendszeres mozgás amiatt is fontos a fiamnak, mert ő és a sorstársai egyaránt hajlamosak a hízásra. Egyébként nagyon precíz, ha például versenyen van, és takarítok a szobájában, akkor észreveszi azt is, ha néhány centivel odébb húzom a hangszórót.

Az athéni speciális nyári olimpiai világjátékokon Gulyás Gergő 100 méteres gyorsúszásban a 13-as divízióban 1:25.79-es idővel nyert, míg a 4x500 méteres magyar gyors-úszóváltó tagjaként is felállhatott a dobogó legtetejére. Emellett a 100 méteres pillangóban a negyedik helyen ért célba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!