Sport

2011.12.07. 18:05

Hét tonnánál is többet emelt egy óra alatt

Várpalota, Veszprém - Hasonlóra szokták mondani: ez nem semmi. A veszprémi Top Gym versenyzője, Sztanke József szó szerint brutálisan elbánt a súlyokkal.

Novothny Ottó

A Brutal Challenge elnevezésű verseny különleges erőpróba. A résztvevőknek egyetlen óra alatt kell öt fogásnemben bizonyítani.

A kőkemény teljesítmény ellenére háromszáznál is többen jelentkeztek a vetélkedésre, melyen tavaly már Sztanke József bizonyított: hat tonna feletti emelésével az arany fokozatot érdemelte ki a 40 évnél idősebb korosztályban.

Nos, a várpalotai sportember Kupcsik László mester vezetésével idén is ott volt a rajtnál, és szó szerint rátett még egy lapáttal elmúlt évi produkciójára.

A résztvevők előbb sorsolással döntik el, hogy melyik fogásnemben kell kezdeni az emelgetést. Az egyes sorozatok számát viszont a versenyző döntheti el.

Így történt, hogy a 90 kg-os, ötvenhét esztendős Sztanke a fekvenyomással indított. Nem aprózta el, hiszen rögtön a 120 kg-os teherrel végrehajtotta a tizenkettes szériát.

Ezt követte a guggolás, 190 kilogrammal tucat alkalommal hajtotta végre a gyakorlatot a sportember. A felhúzás (175 kg), a nyak mögötti nyomás (75 kg) és a páros bicepsz (45 kg) feladat végrehajtásával zárult a sorozat.

Az egy óra alatt 7266 kilogrammot emelt fel Sztanke, ami azt jelenti, hogy a szervezők gyémánt fokozattal jutalmazták (tavaly 6772 kg-ig jutott).

A sportember elmondta, hogy különösen azért büszke, mert a mezőnyt elsősorban fiatal emberek alkották, ő a legidősebbek közé tartozott. Ráadásul saját bevallása szerint nem is készült külön a versengésre, hiszen előtte Világkupán és az országos bajnokságon is győzni tudott.

- Hálával tartozom Sinkai Veronika doktornőnek és a stábjának, hiszen nem sokkal a verseny előtt meg kellett műteni a kezemet, de mint az eredmény is mutatja, tökéletes munkát végeztek - mondta Sztanke József.

A többszörös világbajnok sportember a WPC szervezetnél már nemzetközi bírói minősítést szerzett, ezúttal a WUAP-nál is sikerrel teljesítette az ötvenkérdéses elméleti tesztet és a gyakorlati vizsgát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!