Sport

2012.03.21. 08:20

A legifjabb profi versenyző

Veszprém - Egy versenyen szerzett két korosztályos országos bajnoki címet a veszprémi Szolnoki Olivér. A 15 esztendős biliárdos hazánkban a legfiatalabb profi versenyző, aki már a felnőttek között is letette névjegyét.

Horváth Gábor

Idén Szegeden rendezték meg a biliárdosok korosztályos országos bajnokságát, amelyen a veszprémi Szolnoki Olivér a 16 év alattiaknál, diák kategóriában indult.

- Olivér a verseny előtt nagyon izgult, mert nem tudott olyan sokat készülni, mint amennyit szeretett volna  számolt be az előkészületekről a fiatal biliárdos édesanyja, aki megjegyezte: fia a Dózsa György Általános Iskola nyolcadik osztályos, így pályaválasztás előtt álló tanulója, a felvételi pedig rengeteg energiát és időt kívánt.

Aggodalomra azonban nem volt ok, a 15 esztendős versenyző könnyedén győzte le vetélytársait. - A viadal első napján rendezett nyolcas játéknemben és a másnap lezajlott kilences versenyen egyaránt magabiztos teljesítménnyel lett első - mondta el Szolnokiné Virág Marianna.

A már évek óta magas szinten játszó Szolnoki Olivér a felnőttek között szerepel, nem is akárhogyan, hiszen jelenleg ötödik az országos profi ranglistán. 2011-ben az ob-n bekerült a legjobb négy közé, de a decemberre kiírt versenyt elhalasztották.

Hazánk legfiatalabb profi bilirádosa legutóbb csapatkupa-elsőséget ünnepelhetett. A rangos megmérettetésen Kojsza Zoltánnal, Papp Kálmánnal és Deréki Barnával indult együtt, a budapesti_bábolnai  székesfehérvári_veszprémi vegyes csapat elsőként jutott tovább a csoportkörből, a döntőig menetelt, amelyet aztán 3:1-re szintén megnyert.

Az ifjú tehetség legközelebb a 10-es játéknem országos bajnokságán indul, nyáron pedig az Európa-bajnokság németországi helyszíne a célállomás. Olivér már korábban kivívta az indulási jogot a kontinensviadalra, ám a hazai szövetség anyagi problémái miatt még nem hárult el minden akadály részvétele előtt.



Nyáron az Eb-részvétel lesz a célja

Szolnoki Olivér öt éve, tízesztendősen ismerkedett meg a pool biliárddal. Hamar felfigyeltek rá, s élete első versenyén máris több felnőttet maga mögé utasított. Több szép siker után, 2009-ben a profik táborához csatlakozott. A veszprémi fiatal a hazai megmérettetések mellett több nemzetközi tornán is részt vett, tavaly például a magyar juniorválogatott tagjaként csapatban ezüstérmet szerzett a korosztályos Európa-bajnokságon Luxemburgban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!