Sport

2012.04.11. 05:18

A hullámok hercege - A füredi Vadnai Benjámin korosztálya legjobbja (videó)

Balatonfüred - A magyar vitorlássport első utánpótlás-világbajnoki címét a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) tehetséges fiatal versenyzője, Vadnai Benjámin nyerte. Az argentin fővárosban, Buenos Airesben megrendezett laser 4.7 vébé kellemes meglepetésre a magyar himnusszal zárult a hétvégén.

B. Virág Rita

Vadnai Benjámin nevét már eddig is jól ismerte a magyar vitorlássport, azonban a hétvégén újdonsült világbajnokként végképp beírta magát a sportág hazai és a nemzetközi nagykönyvébe.

A BYC ifjú versenyzője nyert már Európa-bajnokságot, Európa-kupát, azonban első alkalommal ünnepelhetett a kontinensen kívül is. A laser 4.7-es hajóosztály Buenos Airesben megrendezett világbajnokságán Vadnai Benjámin magabiztos versenyzéssel győzött és lett a sportág magyar történetének első utánpótlás-világbajnoka.

Az ötórás időeltolódás után egyelőre még nagyon fáradt, és az argentin steak sem lopta be magát a kedvencei közé, azonban a tízmilliós Buenos Aires érthetően a szíve csücske lett. A füredi Lóczy gimnázium tanulója természetesen nem elégszik meg ennyivel, hiszen utoljára versenyzett ebben a hajóosztályban, jövő héttől már a nagyobb vitorlával bíró laser radialban méreti meg magát.

A világ tetejére hajózott

Huszonhét nemzet közel száz sportolója nevezett Buenos Airesben a Laser 4.7-es korosztályos világbajnokságra. Hazánkat egyedüli magyarként Vadnai Benjámin képviselte, aki a megméretés előtt már két héttel megérkezett a helyszínre.

- Nagyon fontos volt, hogy ez idő alatt sikerült alaposan feltérképeznünk a helyszínt, a tenger áramlásait, a szelet. Az edzőtábort követően két teljes napot kaptam a regenerálódásra és hogy ráhangolódjak a vébére - mesélte a füredi fiatalember.

A világbajnokság hat napon át tartott, ahol a távoli helyszín miatt valóban csak a földkerekség legjobbjai képviseltették magukat. Az első négy napon nyolc kvalifikációs futamot bonyolítottak le, innen a magyar fiú elsőként jutott tovább a Final Race-be.

Édesapja, Vadnai Péter edzőként kísérte el fiát, aki elmondta, Benjámin legnagyobb erőssége, hogy mind a szeles, mind a szélcsendes időben képes kimagasló teljesítményre. A selejtezők első napjaiban a gyenge szeles futamokon a harmadik helyig vitorlázott, majd amikor a negyedik napon felerősödött a szél, meg sem állt az első helyig. A döntőkben pedig keményen és fegyelmezetten, jó technikával vitorlázva olyan előnyt szerzett, hogy a legutolsó futamon el sem kellett volna indulnia, mert enélkül is elfoglalhatta a dobogó legmagasabb fokát.

- Pokoli fárasztó volt az a hat nap, azonban nagyon jó érzés világbajnoknak lenni. Őszintén szólva azonban még nem dolgoztam fel az élményeket, szerintem egy-két nap múlva tudatosul majd bennem ez a siker - hangsúlyozta az ifjú bajnok.

Kiderült, mióta szombat este futótűzként elterjedt a siker híre, azóta naponta több száz sms-t, e-mailt, egyéb üzenetet kap, sőt az iskolából is felhívták, hogy pihenje ki nyugodtan a fáradalmakat és az ötórás időeltolódást.

- A verseny után a szervezők hatalmas partit tartottak, ahol a többiek felkaptak és ruhástól bedobtak az óceánba. Cseppet sem bántam a váratlan fürdőzést, a szokások szerint ugyanis ez kijár minden bajnoknak.

A záróesten Benji persze nemcsak a gőzt eresztette ki, hanem fontos kapcsolatokra is szert tett. A nemzetközi elit edzőivel és vitorlázóival több közös edzőtábort sikerült lefixálni, ami garancia lehet a további jó szereplésre és az eddigi, kemény munkával megszerzett nívó megtartására.

- Ebben a hajóosztályban ez volt az utolsó fontos erőpróbám. Ezt követően laser radialban versenyzek tovább, két hét múlva már esedékes is az első ranglista-vetélkedő. Természetesen itt is a legjobbra törekszem, szeretnék mielőbb a világranglistán az első tíz helyezett közé bekerülni. Ennek a hajótípusnak kicsit nagyobb a vitorlája, így mielőbb jó lenne néhány plusz kilót felszedni.  

Balatonalmádiból Buenos Airesbe

- Balatonalmádi után nekem egy kissé túl nagy és mozgalmas a tízmilliós Buenos Aires - mesélte Vadnai Benjámin. - Az edzőtábort követő kétnapos pihenőn egy kicsit sikerült feltérképeznünk az argentin fővárost, azonban a helyi koszt nem lopta be magát a szívembe. Az argentin steak világszerte híres, de nagyon nehéz étel, úgy megüli az ember gyomrát, hogy órákig nem tud mozdulni. A verseny előtt persze már nem ettem ilyesmit, szívesebben fogyasztottam egy kis tonhalat vagy csirkét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!