Sport

2012.07.06. 17:42

Szörföseink Füredet képviselik a londoni olimpián

Balatonfüred - Minden idők két legsikeresebb magyar szörföse, Gádorfalvi Áron és Detre Diána a londoni olimpián a Balatonfüredi Yacht Clubot (BYC) is képviselik majd. A fürediek pedig árgus szemekkel és izgalommal figyelik, vajon sikerül-e a két sportolónak célkitűzéseiket teljesíteni, vagyis a mezőny első felében zárni.

B. Virág Rita

A 34 esztendős Gádorfalvi Áron korábban versenyszerűen úszott, öttusázott és a tájfutással is évekig szoros barátságot ápolt. Versenyszerűen 12 éves kora óta szörfözik.

Az elmúlt két évtizedben hazai vizeken verhetetlen szörfös, összesen 19-szeres magyar bajnok. Eddigi legjobb világranglista-helyezését 2008-ban érte el, akkor a 16. helyen jegyezték. Három Világkupát nyert pályafutása során: 1999-ben a Fertő tavon, 2005-ben Sydneyben, majd 2007-ben a Garda-tavon.
 
Jelenleg ötödik olimpiájára készül, legutóbb Pekingben a 19. helyen zárt. Akkor két évre felhagyott a versenyzéssel, de valami visszahúzta és újra szörfre állt. Tavaly decemberben a perthi kvalifikációs világbajnokságon az első adandó alkalommal kvótát szerzett a londoni játékokra, így most már hónapok, hetek óta csak arra készül.
 
Az életében egyre fontosabb szerepet tölt be a család, kétéves kislánya és felesége nélkül nem szívesen vállalkozik már egyetlen komoly megméretésre, vagy hetekig tartó edzőtáborozásra sem. Talán Londonba is elkísérik majd, ahol a közel harminc fős mezőnyben szeretne a legjobb tizenöt közé kerülni.
 
Detre Diána kvalifikációja nem volt ilyen sima, hiszen hiába szerzett kvótát szintén már tavaly decemberben Perthben, végül  szétlövés döntött közte és Cholnoky Sára között. Végül a cadizi, második kvalifikációs vébén egyértelművé tette fölényét riválisával szemben.


 
A legutóbbi olimpián huszonkettedik helyen végzett szörfös két éve profiskodik, azóta francia edzővel, Christophe Boutettel készül. A 28 éves sportoló korábban úgy nyilatkozott, életmódja rengeteg lemondással jár, hiszen szeretteivel, családjával az év nagy részében alig-alig találkozik. Persze ennek köszönhetően már nagyon korán önállóvá vált és akkor sem esik kétségbe, ha sátorban, vagy az autóban kell éjszakáznia egy-egy verseny alatt. Persze nyilván szereti a kényelmet, ám a külföldi vetélytársakhoz képest jóval kisebb összegből gazdálkodik.
 
Dia minden vágya, hogy Londonban beverekedje magát a legjobb tíz helyezett közé és ezért már hetekkel a nagy erőpróba előtt Weymouthban edzőtáborozik és versenyzik.
 
Böröcz István, a BYC ügyvezető igazgatója elmondta, a két szörföst a legjobb tíz közé várják. A klubvezető hozzátette, mindkét sportoló jó formát mutatott az elmúlt hetekben és reálisan, kis szerencsével és jó hozzáállással teljesíthető számukra ez a célkitűzés.
 
- Igyekeztünk minden támogatást megadni sportolóinknak. Már mindkettő rendelkezik némi rutinnal az olimpiai versenyeket illetően, ezért azt gondoljuk, a tapasztalatukkal, a tudásukkal, a mentalitásukkal képesek arra, hogy teljesítsék céljaikat, vagyis a mezőny első felében végezzenek.
 

Három vitorlázónk lesz Londonban

A magyar vitorlássport harmadik kvótájával Berecz Zsombor büszkélkedhet, akit 2011-ben az év vitorlázójának is megválasztottak. Ugyancsak tavaly decemberben, Perthben szerzett kvótát Londonra Laser-hajóosztályban. A fiatal sportoló második olimpiájára készülhet, Pekingben szintén ő képviselte a magyar színeket. Mellette tehát a balatonfüredi színekben Gádorfalvi és Detre lehet még ott az angol fővárosban a július végén kezdődő ötkarikás világjátékokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!