Sport

2013.03.17. 17:36

Hollandiából költözött haza az ifjú futballista, Szolga Máté

Nagyesztergár - Úgy emlékszik, hogy hétéves lehetett, amikor a focikiválasztón felfigyeltek rá. Veszprémbe költözött, de akkor még nem gondolta, hogy másik országba is folytatja útját.

Novothny Ottó

- Elsős voltam az általános iskolában, amikor elkezdtem focizni - mesélte Szolga Máté, aki a Veszprémi FC USE színeiben nevelkedett, és két héttel ezelőtt a Lombard Pápa csapatában bemutatkozott az első ligás bajnokságban. 
- Ezt követően jöttem a megyeszékhelyre, de aztán a nyolcadikat már Szombathelyen jártam.

A veszprémi nevelésű Szolga Máté hollandiai légióskodás után került Pápára, ahol rögtön az első bajnoki mérkőzésen pályára lépett (Fotó: Gáspár Gábor)

- Ott sok időt nem tölthettél, mert jött a hollandiai próbajáték.

- A Twente csapata hívott, és azt hiszem, jól sikerült a bemutatkozásom. Először a saját korosztályomban játszottam, utána az idősebbek között is. Három gólpasszt adtam, és úgy döntöttek, hogy szeretnének leigazolni. Ez 2008 végén történt.

- A következő év elején pedig kiköltöztél a vendéglátó családodhoz.

- Na, az nem volt könnyű időszak. Bár ők nagyon rendesek voltak, természetesen roppant módon hiányoztak az igaziak, vagyis a szüleim, a barátaim. Az segített, hogy az első hat hónap után hároméves szerződést kínáltak, ami tavaly nyáron járt le.

- A felnőtt együttesig nem jutottál el, a fiókcsapatban folytattad.

- Rengeteg játékos volt ott, többek között idegenlégiósok is. A második osztályban játszottak, az élmezőnyhöz tartoztak. Az edzőjük a Twenteből ismert, ő hívott el, velük készültem, de csak edzőmeccseken kaptam lehetőséget. Nem tudtak semmi biztosat mondani, az idő pedig telt.

- Végül a Lombard Pápánál kötöttél ki.

- Vörösbaranyi József menedzser azt ajánlotta, hogy jöjjek haza, és olyan klubot válasszunk, ahol rendszeresen pályára léphetek. Így kerültem Pápára, ahol gyorsan befogadtak és emellett kiválóak a körülmények is.

- A Ferencváros elleni bajnoki találkozón pedig már be is mutatkozhattál.

- Azért még sok mindent meg kell szoknom itt, a játékstílust és egyebeket. Kizárólag a futballra koncentrálok, és nagyon szeretném, ha sokat tudnék segíteni a csapatnak.

- Feltételezem, nagyobb lett volna az élmény, ha győztök.

- Ez pontosan így van, de tizenkilenc évesen remek érzés volt az első NB I-es meccsen küzdeni. Szerencsére a mérkőzés után is jó dolgokat hallottam vissza, ami természetesen tovább segít abban, hogy keményen dolgozzak és bebizonyítsam, mire vagyok igazán képes.

Rendszeresen játszott a válogatottban

Szolga Máté gyorsan bekerült a magyar válogatottba, ahol már több korosztályban is lehetőséget kapott. Édesapja rendszeresen elkíséri a meccsekre, de most Pápán az egész családja ott volt, hogy lássa a teljesítményét. Természetesen büszkék voltak rá, és a továbbiakban is igyekeznek minél több meccsen élőben megnézni Mátét. Az első idei fordulóban, a Ferencváros ellen Zsivóczky Gyula edző a 72. percben küldte pályára a fiatal tehetséget, aki vesztes meccsen mutatkozott be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!