Sport

2013.03.21. 12:15

Ostor és kung fu a pápai egyesülettől

Pápa - Március 9-én Martonvásáron rendezték meg a Seven Star Mantis stílus harmincéves fennállása alkalmából szervezett ünnepséget. Kora délután egy nemzetközi verseny zajlott, ahol több ország sportolói képviseltették magukat. Ott jártak a Pápai Hétcsillag Egyesület tagjai is.

Nagy Imre

A kung fu oktatása 1983-ban kezdődött hivatalosan Magyarországon, mégpedig a fent említett stílussal. Ma már huszonhat stílusirányzatot lehet gyakorolni, ezek mindegyike visszavezethető a klasszikus gyökerekig, mesterekig. A martonvásári rendezvény fővédnöke Lee Kam Wing, a stílus nagymestere volt, ő is tiszteletét tette a programon. Magyarországon tizenkét különböző helyszínen folyik a stílus oktatása, ezek közül egy a pápai iskola, ahol közel húsz éve gyakorolják a kung fu-nak ezt a változatát.

Pintér Péter és a tanítványok a martonvásári gálán (Fotó: Pintér Péter)

- Pápáról közel ötven fővel vettünk részt a rendezvényen, ebből nyolcan versenyeztek, és volt egy harminckét fős bemutató csapat, akik a gálát színesítették. Mindkettőt jónak értékelem, bár számunkra a gála volt a fontosabb. Utóbbin az ötévesektől a felnőtt korosztályig mozgattuk meg a sportolóinkat. A páros formagyakorlatoktól a különböző képességfejlesztő gyakorlatokon át a töréstechnikákig sok mindent megmutattunk, és mind a nagymester részéről, mind a többi iskola részéről pozitív visszajelzéseket kaptunk - mondta el Pintér Péter, a pápai egyesület elnöke.

A versenyen formagyakorlatokat (előre koreografált, elképzelt küzdelmeket) mutattak be, illetve a light contactban indultak a pápaiak.
- Erős volt a mezőny, mi pedig betegséggel küszködtünk, de így is elhoztunk egy harmadik helyet Karvas Eszter révén. Több negyedik helyezésünk is volt, ennek ellenére én elégedett voltam az eredménnyel - fogalmazott az elnök.

Megtudtam még, hogy a pápai egyesület három nagy szövetségnek is tagja, háromhavonta vesznek részt közös találkozókon, ahol az oktatók, mesterek cserélnek eszmét, alakítanak ki közös nevezőt számos gyakorlati kérdésben.  Az egyesület másik profilja a magyar hagyományőrző szakág, így tagjai a Baranta Országos Szövetségnek is. Ezért is csempésztek bele a gálaműsorba a magyar hagyományokból, s karikás ostorral végrehajtott gyakorlatuk nagy feltűnést keltett Martonvásáron.

A hölgyek között Karvas Eszter (balról) a harmadik lett (Fotó: Pintér Péter)

A Hét Csillag Sáska stílus mintegy 400 éves múltra tekint vissza. Nevét arról a rovarról kapta, mely apró termete ellenére mindent megtámad, ha veszély fenyegeti biztonságát. A stílus követőit az ún. sáska ököl kéztartásról lehet megismerni. Fő jellegzetessége a fogás, amellyel megragadják az ellenfél bármely testrészét és rögzítés után vagy vele egy időben hajtják végre ellentámadásukat, lehetőleg a test mindhárom szekcióját támadva. Si-gung Lee Kam Wing iskolájában 83 pusztakezes és fegyveres formát, Lohan Qi Gung-ot és küzdelmet tanítanak. Tanítványai szép eredményeket érnek el a Nemzeti és Nemzetközi megmérettetéseken egyaránt. Jelenleg mind az öt földrészen tanítanak oktatók és mesterek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!