Sport

2013.06.24. 14:12

Janics Natasa az apukájától tanult meg mindent

Az élménybeszámolóra férjével együtt érkezik. Valószínűleg a feszültségből, ami személyiségét körülveszi, nem érzékel semmit. Pedig többen is azt mondták a találkozó előtt, hogy amikor ő megszólal, akkor ki fogják fütyülni.

Novothny Ottó

Aztán persze ez nem történik meg, de tény, hogy Janics Natasa megítélése, finoman szólva is ellentmondásos. A jugoszláviai Palánkán született hölgy tizenkét évnyi kajakozás után váltott országot és színeket: 2001-ben költözött Magyarországra.

Aztán a londoni olimpia után elhatározta (állítólag férje nyomására, akit edzőként itthon nem fogadott be a szakma), hogy visszatér szülőhazájába. Ekkor hangzottak el olyan nyilatkozatai, melyeket sokan tartottak hálátlannak, sportszerűtlennek. Végül mégiscsak magyarként folytatta az élsportot, de az tény, hogy megváltozott körülötte a légkör.

– Nem szoktam hozzá az ezüst- és bronzérmekhez – mondta arra a felvetésre, hogy miként élte meg a londoni csak második, harmadik helyeket. – Mindennel együtt nehéz időszak volt, de így utólag már tudom azt mondani: úgy volt jó, ahogy történt. Azóta többször is visszanéztem a közvetítéseket és megállapítottam, hogy egyesben nem mentem úgy, ahogy az elvárható lett volna.

Janics Natasa és edző férje, Andrian Dusev mégiscsak úgy döntöttek, hogy inkább Magyarországon folytatják a versenyzést (Fotó: Gáspár Gábor)

– Biztos nem úgy nézi ezeket a felvételeket, mint a szurkolók.

– Azt próbáltam viszontlátni a futamok alatt, amit menet közben akkor és ott éreztem. Ilyenkor nem csak saját magunkkal kell foglalkozni, hanem az ellenfelet is le kell győzni. Ezzel együtt, azt megtanultam, hogy a továbblépés egyetlen esélye, ha a múltat lezárjuk. És ez az élet minden területére igaz.

– Négy éve a férje irányítja a felkészülését, ez izgalmas váltás lehetett.

– Ő maximalista, így aztán mindketten próbáljuk a legjobbat kihozni ebből a történetből. Az előbb már említettem: a régi sikerekből nem lehet megélni, ez lebeg mindkettőnk szeme előtt.

– Könnyű vele dolgozni? –– szólt a kérdés, ezúttal Adrian Dusevhez, a bolgár származású, egyébként olimpiai bronzérmes kajakoshoz, vagyis az edző-férjhez. A válasz hosszú volt és bonyolult, Natasa próbálta fordítani, majd néhány pillanatnyi szünet után érkezett a tömör összefoglalás: „egyébként nagyon nehéz...”

– Véget ér egy verseny és azonnal kezdődik az új felkészülés. Kívülről nézve meglehetősen monoton a ritmus.

– Amikor fáradt vagyok, akkor jönnek a gondolatok, hogy talán abba kellene hagynom már. De aztán mindig sikerül összeszednem magam. A Katival is (Kovács Katalin, a szerk.) mindent újra kell állítani, amikor folytatódnak, illetve újra indulnak az edzések. Be kell lőni a lábtámaszt, a lapátot és egyebek. Ebben egyébként ő a főnök, mert ő ül elől és onnan jobban lehet érezni az egész hajó mozgását.

– Azt mondják, olykor nehéz rávenni a munkára.

– Jaj, hát igen – mondja nevetve. – Hallottam már, hogy lusta vagyok, de azért ez így nem igaz. Tény, hogy én úszom a leggyengébben a lányok közül, így amikor uszodai edzéseink vannak, akkor mindig lemaradok. Azt is elárulhatom, hogy én az apukámtól tanultam meg mindent, ami a kajakozással kapcsolatos. Ő is nagyon jó kajakos volt, olimpiai ezüstérmes. Aztán átjöttem Magyarországra és leesett az állam, egyszerűen nem akartam elhinni, hogy itt mennyit dolgoznak a profi versenyzők. Persze beálltam a sorba és már évek óta én is ugyanazt csinálom, mint a többiek. Munka nélkül nem lehet sikeres az ember.

 

Háromszoros ötkarikás aranyérmes

Dusev Janics Natasa 1999 óta készül Magyarországon, ám 2000-ben még jugoszláv színekben szerepelt az olimpián. A 31 esztendős hölgy háromszoros olimpiai bajnok, tizennyolcszor nyert világbajnoki aranyérmet és tizenkilenc alkalommal Eb–t. Egyesben Londonban harmadik helyen végzett, párosban Kovács Katalinnal második lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!