Sport

2013.07.19. 13:14

Balaton-átúszás - A rutint el kell felejteni

Harmincnégyből három. Ez a megrendezett és az időjárás miatt lemondott Balaton-átúszások aránya.

Novothny Ottó

Szombaton a harmincnegyedik alkalommal lehet teljesíteni a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5.2 kilométert. A Balaton-átúszás elképzelhetetlen Szántó László nélkül. Sőt, most már több európai úszóversenyen is a sportvezető stábja dolgozik.

– A rutint irtjuk, abból nem lehet semmit rendezni – jelentette ki a főszervező. – Ugyanolyan lelkesedéssel, hozzáállással látunk munkához minden évben, mintha ez lenne az első eseményünk. A rutint el kell felejteni, különben veszélyes vizekre evezhetünk. Márpedig ez semmilyen szempontból nem megengedhető.

– Gondolom azért idegesítő dolog volt a kétszeri elhalasztás.

– A másik dolog, ami zavarja az objektív döntéseket, az az idegeskedés. Nyilván nem öröm, de nem szabad aggódni, mert tudomásul kell venni, hogy a szabadtéri rendezvényt befolyásolhatja az időjárás. Szerencsére most nem fogja és ez most a lényeg.

– Nyilván tapasztalatból tudja: a sokadik időpont mennyire hat az átúszó kedvre?

– Az biztos, hogy mindenki az eredetire készül. Én most nagyjából hat, hétezer emberrel számolok, hiszen vannak, akik szabadságot vesznek ki az első napra, mások külföldről akkorra időzítik a magyarországi nyaralást. Sajnálom őket, de nem rajtunk múlik ez a dolog. A legfontosabb jelszavunk ugyanis a biztonság.

 

 

A Balaton-átúszást ma már „megengedte” az időjárás, több ezer indulót várnak a szervezők (Fotó: Gáspár Gábor)



– Most is lesz hajósor, ami jelzi az irányt. Maguktól jönnek a segítők, vagy könyörögni kell nekik?

– Az alapstáb harminc, negyven főből áll. Ők évek óta részt vesznek a szervezésben és igyekszünk néha fiatalítani, de azért mindenki pontosan tudja, melyik területért felelős. Összességében azonban ezernél is többen vannak azok, akik ezen a bizonyos napon ott vannak a helyszínen, teszik a dolgukat. Általánosságban is igaz, hogy próbálunk megbízható embereket felkérni és ez igaz a hajótulajdonosokra is. Következtetésképpen maguktól jönnek, mi pedig örülünk, hogy közreműködnek.

– Időnként felbukkannak az úszók között neves emberek, feltételezem találkozott már szokatlan kéréssel.

– Őszintén mondom, hogy még soha. A Balaton-átúszás össznépi és persze egyéni virtus, nem is lenne módunk kielégíteni az egyéni kívánságokat. Ez egy remek buli, aminek van a sportos része, a szórakoztató műsor. Mindenki, aki rajthoz áll belátja, hogy nyugodt, szervezett és tökéletesen biztonságos körülményeket kell teremtenünk ahhoz, hogy mindenki sikerrel vegye az akadályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!