Sport

2013.07.23. 10:16

Felnőtteket ver a 12 éves fiú

„Döntetlen, de felért egy győzelemmel” – válaszolta Csirik András Fide-mester arra a kérdésre, hogy milyen eredménnyel végződött a 12 esztendős várpalotai sakkozó elleni partija.

Horváth Gábor

Kovács Bence több címviselőt is megizzasztott a makói Hagymatikum Kupán. Kovács Bence számos idei remek eredménnyel a háta mögött érkezett a makói megmérettetésre, ahol szintén nem okozott csalódást. Az ifjú sakktehetség 4.5 pontot szerzett a jórészt felnőttekből álló mezőnyben, ezzel a teljesítménnyel – amely egyébként 2139 élőpontszámnak felel meg – összesen 36 élő pontot zsákmányolt ellenfeleitől.

A 14 év alattiak bajnoka lett, az 1800-2000 élőpont kategóriában pedig a második helyen végzett. A II. Hagymatikum Kupa igencsak nívós mezőnyt vonultatott fel, a makói viadalon két nagymester, hét nemzetközi mester, valamint tizenkét Fide-mester is harcba szállt az egymillió forintos fődíjért.

 

A várpalotai tehetség, Kovács Bence szeretne minél előbb nagymester lenni, jó úton halad (Fotó: Kovács József)



– Bence egyáltalán nem játszott megilletődötten a nagyrészt felnőttekből álló mezőnyben, és az sem vetette vissza játékkedvét, hogy csak az 50. helyen volt kiemelve. A kilenc parti során összesen négy címviselővel is összekerült, döntetlent ért el Pataki Győző nemzetközi mester valamint Csirik András FIDE-mester ellen is. Nagy kedvvel készült az összes mérkőzésére – mondta el Horváth Csaba, a fiatal tehetség edzője, aki kiemelte: Kovács Bence felkészülését ötleteivel Akóts Gábor Fide-mester is segítette.

- A nyár folyamán további erős versenyek következnek, Balatonalmádi után egy budapesti FIDE verseny, utána pedig a Régiós Kupa jön majd Balatonlellén. Elsődleges cél a kialakított nyitások stabil és sikeres alkalmazása, és még ebben az évben a lélektani 2000 élőpontszám átlépése – ejtett szót a folytatásról az edző.

Bence kétszeres megyei bajnok, tavaly bronzérmet szerzett a korcsoportos országos döntőben, idén pedig az elődöntőben végzett a harmadik helyen. A Várkerti Általános Iskola és Szakiskola tanulója korábban a Péti MTE sakkozója volt, 2011 óta a tatai Géniusz SE igazolt játékosa.

 

Napi hat-nyolc óra sakkozás

– Bence a sakkozást hat éves korában kezdte. Nagymamájától tanulta meg a lépéseket. Nagyon megtetszett neki a harcos, küzdelmes játék. A nagypapákkal számolatlanul játszotta a partikat, a vereségek sem szegték a kedvét. Szinte már üldözte a nagypapákat, hogy játszanak vele – tudtuk meg Kovács Józseftől, a sakkozó édesapjától, aki hozzátette: Bence szeretne minél előbb nagymester lenni, nagymesterként a versenyzés mellett gyerekek oktatásával foglalkozni. Iskolai időszakban napi három, négy órát sakkozik, ezen felül heti két alkalommal van személyes sakkedzése. Amikor nincs iskola, akkor napi hat, nyolc órát foglakozik sakkal. Versenyekre való készüléskor ennél többet is az asztal mellett tölt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!