Sport

2013.10.09. 09:35

Világbajnoki esélyek - A kérdezettek többsége holland sikert jósol

A labdarúgáshoz mindenki ért, de legalábbis alig van olyan ember, akinek nincs róla véleménye. Ennek megfelelően a pénteki világbajnoki selejtezővel kapcsolatban nem futball szakembereket kérdeztünk.

Horváth Gábor

A magyar válogatott vébé selejtezőt játszik Hollandiában a D csoportban. A találkozó tétje nem kevés, hiszen amennyiben a torony magas favorit hollandokat sikerül legyőzni, Egervári Sándor együttese megtarthatja pótselejtezőt érő második helyét a csoportban.

A mérkőzés előtt sportszakemberek véleményére voltunk kíváncsiak, de hangsúlyozottan nem olyanokéra, akik a labdarúgásban élnek.

Bácskai Sándor testnevelő: – Kevés esélyt adok arra, hogy a magyarok nyerni tudnak. Ez nem borúlátás, hanem realitás. Nálunk sokkal nagyobb tudású csapatot kellene megverni és ez az utóbbi időben nekünk egyáltalán nem sikerül. Márpedig ha a papírforma érvényesül – szerintem ez fog történni, – akkor a csoporton belüli második hely is elúszik.

Farkas András úszóedző, Kis Gergő mestere: – Azt gondolom, hogy ezúttal meglepetést okozunk és legyőzzük Hollandiát. Az utóbbi időben ők pokoli nyögvenyelősen hozták a meccseiket, ráadásul számukra tét nélküli ez a történet, mert már ott vannak a döntőben. Hangsúlyozon nem azért nyerünk, mert jobbak vagyunk, sokkal inkább a hollandok lezserségében bízom. Túl egyszerű lenne az, ha úgy történne minden, mint a múltban és kapnánk egy ötöst. Nem szeretem az ilyen sablon megoldásokat, ezért is vagyok bizakodó. A római birodalom is összeomlott egyszer, mi is megszüntethetjük azt a „szokásunkat”, ami 1984 óta tart: nem tudunk nyerni a narancssárgák ellen.

A magyar labdarúgó válogatott elszántan készül a pénteki összecsapásra, a fogadkozások ellenére óriási csoda lenne a győzelem (Fotó: MTI)

Kovács Tibor a Top Gym terem tulajdonosa: – Bevallom őszintén, hogy még fogadtam is: biztos vagyok abban, hogy kikapunk. Ráadásul van egy olyan elképzelésem, amely szerint minket megvernek a hollandok, majd Törökországban az utolsó körben veszítenek, így a második helyen magukkal viszik a törököket. Nem szabad elfelejteni, hogy Wesley Sneijder és Dirk Kuyt is török klubban futballozik. Sokkal erősebbek, mint mi. Arról nem beszélve, hogy nekünk a védelmünk roppant gólerős, nekik pedig a támadó soruk. Szerintem ők legalább hármat rúgnak, nekünk pedig némi szerencsével összejöhet egy találat.

Csoknyai István kézilabdaedző, az MKB–MVM Veszprém II és a magyar férfi juniorválogatott mestere: – Mindenki tisztában van vele, hogy mennyire nehéz dolog Hollandiában nyerni. Ellenfelünknek komoly, világklasszisokkal teli csapata van. Ugyanakkor én mindig optimista vagyok és most is így fogok leülni a televízió elé. Persze sajnos a legtöbbször hiába vagyok pozitív, kiderül, hogy az ellenfelek jobbak. A pénteki találkozóra visszatérve, a hollandok biztos nem akarnak hazai közönség előtt hibázni, ugyanakkor valószínűleg a szokásosnál egy kicsit lazábbak lesznek. Ez valamikor jól, valamikor rosszul jön ki egy ilyen helyzetben lévő csapatnál.

 

Két forduló van hátra a selejtezőben

A D csoportban jelenleg Hollandia 22 ponttal vezet, mögötte a sorrend: 2. Magyarország 14, 3. Törökország 13, 4. Románia 13, 5. Észtország 7, 6. Andorra 0 pont. A csoport hátralévő mérkőzései, október 11-én: Hollandia–Magyarország, Észtország–Törökország, Andorra–Románia. Október 15-én: Törökország–Hollandia, Magyarország–Andorra és Románia–Észtország. A csoport első helyezettje a 2014-es világbajnoki döntő résztvevője, a második helyezett pótselejtezőt játszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!