Sport

2013.10.08. 09:30

Nyolcvan évesen is újabb rekordokra hajt

A nyolcvan érdekes szám. Ha ennyi fekvőtámaszt kell lenyomni, az elviselhető. Ha a sztrádán sebesség korlátozás van, akkor nyolcvannál úgy érzi az ember, hogy cammog. Nyolcvan évesnek lenni, rendkívüli állapot, különösen ha az ember ennyi idősen világbajnokságokon indul. Sőt, nem csak indul, hanem aranyérmeket nyer.

Novothny Ottó

Keszthelyi Csaba (akit a konditeremben mindenki csak Papának szólít, ami persze ebben az esetben egyértelműen a kellő tisztelet jele) hét évvel ezelőtt kezdett el sokadszor is birkózni a súlyokkal. Először iskolás korában ismerkedett meg a sporttal, az atlétika mellett a súlyemelés volt a kedvence. Gyorsan fejlődött, két év alatt az első osztályú szint közelébe jutott.

– Háborús gyerek voltam – meséli elgondolkozva. – Nekem kellett mennem a csereáruval vidékre. Vittem a városi értékeket és sok-sok kilométer gyaloglással hoztam haza a krumplival, egyéb élelmiszerrel telerakott hátizsákot.

A család, a tanulás eltántorította a súlyok mellől, de elhatározta, hogy néhány év kihagyás után folytatja majd. Tévedett.

– Nekiálltam én hét esztendővel később, de annyira visszaestem, hogy elment a kedvem. Később elfogadható szinten lovagoltam, ami szerintem nagyon megerősítette a törzsizmaimat.

Húsz éve a fiának fekvőpadot vett, azon közösen kezdtek el ismét gyakorolni. Majd 2005-ben újra komoly edzésmunkába állt. Egy évvel később pedig elindult az erőemelő karrierje.

Keszthelyi Csaba nyolcvan éves, de még mindig új világcsúcsokra vágyik és élvezi az edzéseket (Fotó: Penovác Károly)

– Ha jól emlékszem hét világbajnoki címet nyertem és mellé még talán kilenc Európa bajnoki aranyat is – sorolja nem túl nagy meggyőződéssel. – Több világrekord is a nevemhez fűződik, számomra elsősorban az jelent ma kihívást, hogy olyan súlyt emeljek nyolcvan évesen, amit előttem még senki nem tett meg ennyi idősen.

A legutóbbi világversenyen 365 kilós összetett eredménnyel nyert, 125-el guggolt, 92 és felet nyomott fekve, a végén pedig 147.5-ös felhúzással zárt.

– Ennél tudok többet is – mondja nevetve. – Edzésen például már sikerült a 97.5 kiló kinyomása, a százra hajtok. Azért az is jó érzés, hogy minden versenyen van abszolút pontszámítás, vagyis a kor és a súly alapján bonyolult szorzószámoknak köszönhetően kiderül, ki milyen teljesítményre képes az összevetésben. Szinte mindig a dobogón végzek. Hozzáteszem, még az amerikai eredményeknél is magasabbak a számaim, de sajnos oda anyagi okok miatt nem fogok kijutni soha.

Egy héten három edzésre megy Csaba bácsi, aki egyébként emellett változatlanul dolgozik ügyvédként. Nagy a család, kilenc gyermek mellett tizenkét unoka és három dédunoka boldogítja őt harmadik feleségével.

– A párom mindig félt, visszatart. Azt mondja megnyerted ezt is, akkor most hagyd abba. De én inkább edzőmre, Kupcsik Lacira hallgatok, aki előírja a gyakorlatokat számomra. Amíg nem kínszenvedés az edzés, hanem élvezetből tudom csinálni, addig nem hagyom abba.

A közelmúltban Keszthelyi Csaba tizenhét napot töltött a kórház intenzív osztályán. Tüdő és mellhártyagyulladást kapott, emellett tizennyolc évvel ezelőtt leukémiát is diagnosztizáltak nála.

– Meggyőződésem, hogy a sportnak köszönhetem a felépülésemet és azt is, hogy évek óta nem romlik az állapotom. Az orvosok is szeretnék, ha könnyítenék a súlyokon, de bevallom őszintén ebből a szempontból nem mindig vagyok szófogadó.

„Papa” hosszan beszél arról, hogy túl fiatalon nem szabad súlyokat emelni, meg kell várni, amíg kifejlődnek az izmok, megerősödnek az izületek, a csontok. Ugyanakkor szerinte a sportolás, a fizikai tevékenység mindenki életében alapvetően fontos dolog.

– Amíg fejlődni tudok, addig izgat ez az egész. Hét év alatt 122 és fél kiloval javult az összeredményem, kíváncsi vagyok, hol van a plafon – fejezte be Keszthelyi Csaba.

 

Könnyedén kapta fel a teli kosarat

Csaba bácsit a nevezetes nyolcvanadik alkalmából a Top Gym teremben köszöntötték sporttársai, barátai. A torta tetején hosszan égett a gyertya, folyamatosan érkeztek a jó kívánságok, előkerült a nyolcvanas Kresz tábla, de bőségesen kapott bort, pezsgőt és persze rengeteg jó szót. Az ünnepség végén az italokkal teli kosarat könnyedén kapta fel a szülinapos és a megható búcsúzkodás után kiviharzott a teremből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!