Sport

2013.12.12. 10:29

Brutális erőemelés

Várpalota, Veszprém – Ötödik alkalommal állt rajthoz a Brutal Challenge elnevezésű erőemelő versenyen a várpalotai, de a veszprémi Top Gym színeiben versenyző Sztanke József.

Novothny Ottó

A sportember ráadásul a mezőny legidősebb indulójaként teljesített egészen „földöntúlian”.

A Brutál verseny lényege, hogy öt fogásnemben kell súlyokat emelnie a résztvevőknek és az őrült „futamra” egy óra áll az erőemberek rendelkezésére. Érdekesség, hogy a versenyszámok sorrendjét sorsolással döntik el, a mezőnyt négyes csoportokba osztják be a szervezők. Az idén a fővárosi vetélkedésen hatszáznál is többen igyekeztek minél nagyobb terhekkel teljesíteni a feladatokat. A résztvevők egyénileg döntöttek arról, hogy mekkora súllyal teljesítik a sorozatokat.

A Top Gym 59 esztendős versenyzője, Sztanke József guggolással kezdett, tizenkét alkalommal 180 kilogrammal a vállán hajlította és nyújtotta ki a térdét. Ezt követte a felhúzás, a számok azonosak voltak az előző kategóriával. A fekvenyomásban a tizenkét gyakorlat mindegyikén 125 kg volt a vasrúdon, majd a bicepsz gyakorlatnál a tucat sorozatban 45 kg-ot mozgatott. Végül az ülve nyomással zárult a gyakorlat sor, ekkor tizenkétszer 65 kg-mal dolgozott. Tavaly, közvetlenül egy sérülés után 6240 kilogrammal végzett Sztanke József , az idén 7140 kg-mal zárt, ami azt jelentette, hogy a legmagasabb, gyémánt fokozatú elismerést érdemelte ki.


Sztanke József fantasztikus teljesítményre képes, hét tonnánál is többet emelt fel szabályosan és ehhez egy órára volt szüksége (Fotó: Szabó Péter Dániel)



– Ez érdekes erőpróba volt, hiszen nem lehet figyelni az ellenfeleket, miközben egyáltalán nem mindegy, hogy milyen súlyt vállal be az ember – mesélte a részletekről a többszörös világbajnok erőemelő.

– Guggoltam már edzésen 190 kilogrammal is, de az az igazság, hogy a budapesti verseny előtt Ausztriában volt a világbajnokság és ott kicsit elfáradtam. Ugyanakkor érdekes, hogy a korosztályi beosztás sem kedvez nekem: én ugyanis a negyven éven felüliek között indultam, és bizony már közel vagyok a hatvanhoz. Végül csaknem kilenc tonna kellett az abszolút első helyhez ezen a rendezvényen, ahol negyvenhárom esztendős rivális nyerte meg az összetett versengést. Sztanke József ezt követően egyetlen pillanatra sem ült a babérjain, hiszen nemzetközi bíróként meghívták az országos katasztrófavédelmi dolgozók erőemelő bajnokságára. A miskolci erőpróbán elvégezte feladatát, vagyis ügyelt a szabályok pontos betartására, illetve betartatására, majd nyugdíjas tűzoltóként „bemutatót” tartott az érdeklődőknek: 167.5 kg-os fekvenyomással megnyerte a versenyt és ez egyben világcsúcs is a korcsoportjában. Természetesen a legjobb versenyzőnek járó különdíjat is kiérdemelte a sportember, hiszen az utána következő induló 37 kg-mal kevesebbet teljesített nála

 

Megszámlálhatatlanul sok világcsúcs

Sztanke József tíz éves erőemelő és fekvenyomó pályafutása alatt tizenegy világbajnoki címet szerzett, kilenc alkalommal állhatott fel az Európa bajnokság dobogójának a legtetejére és négyszeres Világ Kupa győztes is. Rengeteg világcsúcsot teljesített, de 220.5 kilogrammos fekvenyomással, valamint 290 kg-os guggolással a mai napig is ő ért el korosztályában és súlycsoportjában a legjobb eredményt. Ráadásul a speciális emelő ruha nélkül is 230.5, illetve 167.5 kiloval ő tartja a világrekordot a két fogásnemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!