Sport

2014.01.07. 09:50

Modellezők igazi téli örömröptetése

Herend, Tapolca - Hatodik alkalommal rendezte meg a Tél kupát a Herendi Modellező Egyesület. A hagyományos esemény, amelynek a tapolcai reptér adott otthont, ezúttal is igazi örömröptetés volt.

Horváth Gábor

– Míg hazánkban és a környező országokban nincs túl nagy hagyománya téli reptetéseknek, ez inkább az építés időszaka, addig például a skandináv országokban alig várják, hogy vastagra hízzon a tavak jege és ott hódoljanak szenvedélyüknek. Nem is akárhogyan, hiszen ők még világkupákat is rendeznek a jégen, amelyek igen népszerűek – tudtuk meg Kerner Ferenctől.

A herendi modellezők vezetője elmondta: a Tél–kupának különösebb tétje nincs, csak örömröptetés. Nos, erre az örömröptetésre Soprontól Szolnokig az ország szinte minden részéből érkeztek résztvevők.

Ezúttal még a szomszédos Ausztriából is többen jöttek, ugyanakkor az érdeklődés az idén kisebb volt, mint előző alkalommal.

Az F1H kis vitorlázó kategóriában mind abszolút, mind ifi értékelésben a várpalotai Rémai Martin bizonyult a legjobbnak. Fotó: Kerner Ferenc

A huszonöt versenyző három kategóriában állt rajthoz.

– A télre és a rövid nappalra valótekintettel csak öt startot kellett végrehajtani. A jó időben a maximális repülési idő elérése sokaknak nem okozott gondot, két kategóriában, az F1A-ban és F1Q-ban is négyfős döntőre került sor – számolt be Kerner Ferenc, akitől megtudtuk: a vitorlázóknál (F1A) végül a mátraverebélyi Vernyik László bizonyult a legjobbnak, második klubtársa, Bottyán Viktor lett, harmadik pedig az osztrák Helmut Fuss. A legjobb ifi Sárkány Ágoston (Bp. Cavalloni) volt. Az elektromotorosok (F1Q) döntőjében Jancsó András modellje repülte a legtöbbet, legyőzve tanítványát, Kertész Gábort (mindketten Bp. Bánki MK). A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a soproni Kocsis István állhatott.

Az F1H kis vitorlázó kategóriában mind abszolút, mind ifi értékelésben a várpalotai Rémai Martin bizonyult a legjobbnak. Ő egyébként 2013-ban ifiben nem csak a hazai ranglistán, hanem az F1H Euro Challenge sorozatban is az első helyen végzett.

F1H-ban második az ajkai Selmeci Balázs, harmadik Mórocz Péter (Várpalota), az ifiknél második Klinger Tamás ajkai, harmadik pedig Kerner Martin herendi versenyző lett.

A helyezettek ezúttal is egyedi, saját készítésű, különleges díjakat vehettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!