Sport

2014.04.01. 09:05

Földharcosok - Eb-érmes instruktor tart edzést Veszprémben

Kilencven esztendővel ezelőtt a japán harcművészek beutazták a világot, hogy tudásukat tovább adják. Eljutottak Brazíliába is, ahol Carlos és Helio Gracie sportemberek úgy döntöttek, hogy tapasztalataik alapján új sportágat alapítanak.

Novothny Ottó

Ütések és rúgások nélkül, elsősorban a földharcra koncentrálva született meg a jiu-jitsu. Természetesen gyorsan lettek követői is, ám az utóbbi öt-nyolc évben robbanásszerűen megnőtt a brazil sportág művelőinek száma.

A veszprémi Füstös Balázs viszont nem az új „fertőzöttek” közé tartozik, hiszen a fiatalember veszprémi judos múlttal tizenkét éve költözött fel a fővárosba, ahol ráakadt a jiu-jitsura. Sztraka Mihály mester útmutatásai alapján ismerte meg az alapokat és azóta alig múlik úgy el nap, hogy ne lépne tatamira. A sok gyakorlás eredménye az Európa bajnokságon megszerzett bronz, illetve ezüstérem. Balázs tavaly visszaköltözött Veszprémbe és megalapította a C. G. Bloodline Team elnevezésű klubot, ahol a jiu-jitsu jelenlegi és leendő hívei harcolhatnak egymással, elsősorban a földön.

- A mérkőzések full-contact stílusban történnek, vagyis az egyik fél feladásáig tartanak – kezdte a negyven esztendős barna öves Instruktor. – A sportág jellegéből adódik, hogy itt nem kiütés jelenti a befejezést, hanem elsősorban lekopogással, vagy feszítésekkel, fojtásokkal dőlnek el a párharcok. Fontos, hogy nálunk teljes erőbedobással lehet edzeni is és a folyamatos küzdésnek köszönhetően a résztvevők húzzák egymást felfelé.

A veszprémiek hetente háromszor jiu-jitsuznak Füstös Balázs (balra fehérben) Instruktor irányításával (Fotó: Penovác Károly)

Beszélgetünk a mentális háttérről is, de ebben kissé különbözik a jiu-jitsu a többi keletről érkezett sportágtól.

- Természetesen nálunk is szerez minden edzésre járó magabiztosságot, jobban megismerik önmagukat. Ugyanakkor jó értelemben nincs túlmisztikálva a filozófiai háttér, nem a meditatív oldal van kihangsúlyozva, hanem a küzdelemre koncentrálunk.

A veszprémi klub tehát egy éve építkezik, természetesen szorosan együttműködve a Carlson Gracie Hungary Team-el. Minden esztendőben ősszel rendezik a magyar bajnokságot és idén először képviselik a megyeszékhely klubját is sportemberek.

- Van, aki szeretné felmérni hol tart, ők elindulhatnak versenyeken. Mások a mozgás öröméért járnak hozzánk. Nálunk nincs övvizsga, hanem a mesterek folyamatosan figyelik, hogy mennyire veszed komolyan a jiu-jitsut, Fogalmazhatnék úgy is, hogy az alapján változhat az öved színe, mennyit teszel le a sportág asztalára. Így teszek én is, minden tanítványomat nézem, hogy teljesít, hányszor jár edzésre és a többi.

A veszprémi foglalkozásokon jó a hangulat, mindenki teljes odaadással gyűri ellenfelét.

- Tizenhat évesen lehet elkezdeni jiu-jitsuzni és gyakorlatilag bármeddig űzhető a sportág. Kiválóan kondicionál, hajlékonnyá tesz és persze előfordulnak kisebb bajok, de alapvetően nincs törött orr és egyéb komoly sérülés – mondta el végül Füstös Balázs.

 

Egyre többen járnak foglalkozásokra

A jiu-jitsunak is két irányzata van. Amelyikhez a veszprémiek csatlakoztak, az a népszerűbb, Debrecenben, Budapesten és más városokban is egyre több klub nyílik. A sportolók évente többször központi edzőtáborban vehetnek részt, ahol mindenki csiszolhatja tudását és a legjobb mesterek tanítanak. A veszprémiek hetente háromszor gyakorolnak, de egyéni képzések is vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!