Sport

2014.08.08. 11:02

Rekordhalmozó veszprémi úszó

Veszprém - Nem csak, hogy érmekkel térhetett haza a serdülő országos bajnokságról, de új korosztályos rekordokat is felállított Végh István, a VUK versenyzője, aki az egész nyarat csúcsformában úszta végig.

Heffler Péter

A Veszprémi Úszó Klub tizenöt éves versenyzője, Végh István remek teljesítményekkel tempózta végig a nyarat, ugyanis amikor csak rajtkőre állt, rekorddal fejezte be az adott távot a közelmúlt versenyein. A VUK serdülőkorú sprintere június közepén az ifjúsági országos bajnokságon már csúcsformában volt, pedig edzője, Balogh János elmondása szerint a kecskeméti megmérettetésre csak felmérőként tekintettek. Az itt elért 24.23 másodperces időeredmény 50 méter gyorson „csak” a hetedik helyre volt elég, de korosztályában új évjáratos országos csúcsnak, míg a 100m gyorson repesztett 52.59 mpegyéni legjobbjának számított akkor.

Végh István a serdülő ob-n szerzett két arannyal, illetve egy bronzzal a nyakában (Fotó: Balogh János)

Rá egy hónapra a debreceni felnőtt ob-n is tesztelték, hogy hol járnak a felkészülésben és az eredmény parádésnak mondható, 50 méteren 24.21 mp-re javította saját maga által felállított rekordot, míg 100 méteren is sikerült átadnia a múltnak a korábbit, ugyanis 52.07 mp-et úszott. A verseny érdekessége, hogy nyílt bajnokság révén olasz, görög, iráni, lengyel, szlovák és cseh válogatott úszók is rajthoz álltak, így a felnőttek mezőnyében elért tizennegyedik hely több mint megsüvegelendő. Ezután következett csak István fő versenye, a július 31-augusztus 1. között rendezett serdülő ob Egerben. Itt ráadásul fiatalabb serdülőként – mindig két évjárat versenyzik egy korosztályban – verte tönkre a mezőnyt 24.09 mp-el 50m, illetve 52.00 mp-es idővel 100m gyorson, természetesen új rekordokkal. A nem mindennapi szerepléshez még hozzátett egy bronzérmet 100 méter pillangón, ahol az 56.91-es időeredmény élete legjobbjának számít. Istvánt az érmeken túl más is motiválta. – A győzelem nem lett volna elég számomra, nagyon akartam az országos csúcsokat is. Most úgyis egy hónap pihenés következik, bőven lesz időm szeptemberig feltöltődni – árulta el a sprinter.

Mester és tanítványa sikerekkel teli hónapokon vannak túl (saját fotó)

Edzője nem csak az őszre,két évre előre megnevezte a célokat. – Ahogy visszatér a szünetről, gőzerővel megkezdjük a felkészülést, mert a decemberi cikluszáró versenyt követően már szemünk előtt kell, hogy lebegjen a jövő nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. Távlati célunk pedig a 2016-os ifi kontinens viadal, ahonnan komoly fegyvertény lenne éremmel hazatérni – beszélt a jövőről Balogh János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!