Sport

2014.12.05. 11:34

Szent Borbála és a sport

Megemlékezéssel és koszorúzással egybekötött baráti sportversenyt rendezett Szent Borbála napja alkalmából a helyőrségi klubban a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja (GÁNyK).

Szabó Péter Dániel

Több mint 15 esztendeje minden decemberben megrendezi a térségben hagyománnyá érett sportversenyét a nyugállományú katonákat, tűzoltókat és rendőröket tömörítő szervezet. Borbála napján reggel a helyőrségi klub emeleti termében előbb Dobszai József nyugállományú alezredes, klubelnök köszöntötte a megjelenteket, köztük Talabér Márta polgármestert, Vokla János alezredest, az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) parancsnokát, valamint a résztvevő civil szervezetek és a Faller szakképző képviselőit.

Talabér Márta köszöntőjében Szent Borbála vértanú haláláról, valamint a bányászok és a tüzérek védőszentjének várpalotai vonatkozásairól is szót ejtett, kiemelve a házigazda GÁNyK példaértékű hagyományápoló tevékenységét. Ezt követően 75. születésnapja alkalmából Várpalota emlékérmével köszöntötte Dobszai Józsefet, aki a jeles évforduló kapcsán Ipacs József nyugállományú ezredestől, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ) ügyvezető elnökétől is ajándékot vehetett át.

A folytatásban a helyőrségi klub bejáratánál található tüzér emlékműhöz vonultak a megjelentek, ahol koszorút helyezett el a várpalotai önkormányzat, az MH BHK, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör várpalotai szervezete, a BEOSZ és a GÁNyK.

Az ünnepi pillanatok után a sporté volt a főszerep. A hagyományok szerint három sportágban, asztaliteniszben, dartsban és sakkban mérte össze felkészültségét a mintegy 40 főt számláló mezőny. A házigazda várpalotaiak mellett érkeztek indulók Székesfehérvárról és Veszprémből, a nyugállományúak mellett palotai civilek, aktív katonák és honvédelmi képzésben résztvevő diákok is neveztek. Végül szoros küzdelemben ugyan, de eldőltek a helyezések, kupákat, érmeket és könyvjutalmakat vehettek át a legjobbak.

Asztaliteniszben Varga István Norbert (MH BHK) győzött Keresztes László (MH BHK) és Papp Dávid (Székesfehérvár/Vörösmarty szakképző) előtt, sakkban pedig a második Rádai Ágostont (GÁNyK) és a harmadik Bartók Gézát (GÁNyK) megelőző Marton Szabolcs (Székesfehérvár/Vörösmarty) bizonyult a legjobbnak. A darts versenyt Térmeg Zoltán (MH BHK) nyerte Szeles László (MH BHK) és Somogyi Péter (Várpalota/Faller szakképző) előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!