Sport

2015.04.08. 17:06

Földharcosok viadala Pápán

Pápa - Az ország legjobb grappling versenyzői és a Prémium Liga amatőr MMA harcosai mérették meg magukat a városi sportcsarnokban.

Haraszti Gábor

 

Fotók: Haraszti Gábor

Az első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megrendezett I. Pápa Grappling versenyen több kategóriában és korcsoportban népes mezőny gyűlt össze. A grappling – leegyszerűsítve – olyan birkózás, cselgáncs és egyéb földharc technikákból álló küzdősport, amelyben a versenyző az ellenfél eldobását vagy egyéb módon való földre vitelét követően földharcban, a szőnyegen, speciális fogásokkal, elsősorban fojtások, kar- és lábkulcsok alkalmazásával a harc feladására kényszeríti a riválisát. Ezt elérheti úgynevezett fojtásfogással, ami történhet akár az ellenfél ruházatával (az úgynevezett Gi grappling során) is, vagy egyszerűen puszta kézzel, valamint kar- vagy lábfeszítéssel (ezek különösen fontosak az úgynevezett No Gi grappling során).

A pápai rendezvényen négy tatamin, öt versenyszámban (Gi Grappling, kesztyűs open, NoGi Grappling, Combat Grappling, kesztyűs küzdelem) és több kategóriában küzdöttek meg a sportolók. Mihályfi Ákos szervező elmondta, megérte a féléves szervezés, hiszen 25 egyesület 180 regisztrált versenyzője indult el a tornán. Emellett az MMA amatőr magyar bajnokságon közel 40 induló lépett ketrecbe.

– A verseny a G4 Grappling Liga 2014/2015-es évadának ötödik fordulója és az amatőr MMA magyar bajnokság második fordulója is volt egyben. Rendkívül változatos volt a mezőny, de mindenkiről elmondható, hogy nagyon felkészültek a küzdelmekre. A korcsoporti besorolás is igencsak sokrétű volt, a manó korosztálytól egészen a senior korúakig bezárólag rengeteg küzdelmet láthatott a nagyérdemű. Úgy érzem, maga a verseny nagyon magas szintre jutott el, a hazai élvonal mellett Szlovákiából is kaptunk nevezést. A mezőny tagjai komoly technikai repertoárt vonultattak fel. Mind a négy tatamin és a ketrecben zökkenőmentesen zajlottak le a párharcok. Bízom benne, hogy a pápai bajnokság hatására is egyre többen kapnak kedvet a brazil jiu-jitsuhoz, hiszen sajnos az eddigi tapasztalatok azt mutatják, kevesen érdeklődnek a sportág iránt. Pedig meggyőződésem, a jitsunak helye van a pápai küzdősport színes palettáján – bizakodott Mihályfi Ákos, a házigazda Ronin HSE elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!