Sport

2016.12.20. 17:35

Balatoni fiatal a téli olimpián

Örültem, elégedettségérzés volt bennem - reagált szerény mosollyal érdeklődésünkre a 24 esztendős sífutó, aki nagy dolgot vitt véghez a múlt hétvégén.

Horváth Gábor

Beszámoltunk róla, Kónya Ádám kvalifikálta magát a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára. A fiatal sífutó pontosan ezzel az elhatározással vágott neki a szezonnak, és az álma viszonylag gyorsan teljesült.

A Veszprém Sí Egylet versenyzője remek teljesítménnyel rukkolt elő a különböző versenyeken, legutóbbi megmérettetésén, Szlovákiában pedig kvalifikálta magát a 2018-as téli olimpiára, amelynek a dél-koreai Pjongcsang ad majd otthont.

Kónya Ádám, megyénk első téli olimpikonja
Fotó: Szigeti Viktor

A múlt hétvégén Ádám a Slavic-kupán, a Csorba-tónál állt rajthoz, és 10 km-es szabad stílusban 14 nemzet 116 versenyzője között az előkelő 12. helyet szerezte meg. A fantasztikus teljesítmény 70 pontot ért (magyar sífutó még sohasem futott 70 pontot!), az előző heti olaszországi Európa-kupán 89 pont került a neve mellé, az átlaga pedig jelenleg 96 pont.

Kónya Ádám Veszprém megye első téli olimpikonja!

- Örültem, elégedettségérzés volt bennem - reagált szerény mosollyal érdeklődésünkre a 24 esztendős sífutó, hozzátéve: most még motiváltabban készül a következő megmérettetésekre. - Négykörös verseny volt, alaposan belekezdtem, szerencsére sikerült végigcsinálni. Tudtam, hogy jól sikerült, és azt is gondoltam, hogy megvan az olimpiai kvalifikáció. Szerencsére sok jó futó volt a mezőnyben. Két vetélytársat is megelőztem az előttem indulók közül, és sokáig az én időm volt a legjobb - emlékezett vissza a Slavic-kupára.

A történethez tartozik, hogy Ádám egy elmaradt német verseny helyett ment Szlovákiába. Azaz nem volt betervezve a viadal, a horvát csapat fogadta be buszába, velük utazott a Csorba-tóhoz; a sífutó kiemelte: nagyon rendesek voltak, még a waxolásban is segítették.

A Balatonalmádiban élő sportoló négy éve nem sokkal maradt le a Szocsiban rendezett téli olimpiáról.

Kérdésünkre elmondta: jól sikerült a felkészülés, de ez korábban is így volt, ezúttal viszont kiválóan alakult az edzésidőszak és a versenyszezon összekötése. Fontos volt, hogy két hetet Norvégiában tudott készülni. A szezon persze folytatódik tovább, a sí-futó legközelebb január ele-jén Szlovéniában áll rajthoz, majd Horvátország és Ausztria lesz az állomás. Február végén vébé következik. Az ünnepek alatt sincs teljes pihenő, a „száraz-"edzések mellett az eplényi pályán edz majd a sportoló, igaz, nem lefelé, hanem felfelé haladásra használja a létesítményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!