Sport

2017.01.31. 16:18

Negyven másodpercig tartott a döntő

Veszprém - Aranyéremmel tért haza a portugáliai Európa-bajnokságról a veszprémi harcos, aki eredetileg nem is akart elindulni az eseményen. Ám, ha már ott volt, pályafutása legjobb eredményét érte el.

Horváth Gábor

Beszámoltunk róla, a veszprémi Sándor József két ezüstéremmel tért haza a tavaly októberi grappling-világbajnokságról. Akkor úgy gondolta, a januári brazil jiu-jitsu Európa-bajnokság mind anyagi, mind felkészülési szem-pontból túl közel van, de aztán mégis szőnyegre lépett a portugál fővárosban, Lisszabonban rendezett eseményen. És ha már ott volt, nem is talált legyőzőre.

- A versenyről azt kell tudni, hogy az IBJJF szervezet legrangosabb viadala, hiszen ez egy elérhető helyen tartott nyílt megmérettetés. Ennek megfelelően igen magas az indulók száma, a 3700-as összlétszámból körülbelül 60-an voltunk magyarok - nyilatkozta lapunknak az Eb-re keményen, heti 7-8 edzéssel készülő Sándor József.

Sándor József a dobogó tetején Portugáliában Fotó: archív

- Négy meccsem volt, majdnem mindegyik feladással ért véget. A döntőben portugál ellenféllel találkoztam, kicsit izgultam a pontozás miatt, igyekeztem gyorsan befejezni a küzdelmet. Sikerült, 40 másodpercig tartott a finálé - mesélte a mínusz 88 kilogrammos kategóriában, 40- 45 évesek korcsoportjában bajnok harcos, aki kiemelte: az esemény rendkívül színvonalas volt, részt vett rajta a sportág krémje, sok rangsorpontot lehetett szerezni.

Sándor József volt már Európa-bajnok és kétszer Eb-bronzot is akasztottak a nyakába, ezek közül az aranyat alacsonyabb övkategóriában érte el. A sportoló jiu-jitsuban szeretne még tovább fejlődni, és eredeti sportágában, a judóban már készül a danvizsgára, amely siker esetén fekete övet jelent majd neki. Az Eb-nek volt egy másik veszprémi indulója is, József öccse, Sándor István Tamás, aki ugyanolyan keményen készült, ám mégsem léphetett szőnyegre. Az ok banális: a szervezők váratlanul előrehozták versenyszámát, amelyre nem volt esélye odaérni Magyarországról.

Sándor József (az első sorban jobbról a harmadik) és csapata, a Carlson Gracie Bloodline Team. Az Európa-bajnok sportoló mindenkinek köszönetet mondott, aki segítette felkészülését Fotó: Carlson Gracie Bloodline Team

A friss Európa-bajnok természetesen a folytatásban sem ül a babérjain, sőt, egy igen nagy fába vágja fejszéjét. - Szeretnék elindulni a nem olimpiai sportágak olimpiáján, amelynek idén Peru ad otthont. Grappling vagy ju-jitsu kategóriában képviselném az országot. Ez egy komoly cél, bízom benne, hogy sikerrel járok - mondta Sándor József, aki hangsúlyozta: mindenkinek köszönetet mond, aki segített felkészülésében.

A négygyermekes családapa a veszprémi Carlson Gracie Bloodline Teamben edz Füstös Balázs irányításával, országos vezetőedzője pedig Sztraka Mihály, aki a Carlson Gracie Team Hungary alapítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!