Sport

2017.01.03. 18:35

Tanít is a sakkmester - Az alvás segít a legtöbbet a fiatal stratégán

Ajka - A mindössze tizenhat éves Egresi Máté december 1-jén vált FIDE-mesterré, a következő lépés a nemzetközi mesteri cím.

Piltman-Horváth Barbara

A január elsejei ranglista alapján is őrzi a mesteri címhez szükséges 2300 Élő-pontot, bár ezt már akkor sem vehetik el tőle, ha a minimum- érték alá csökkenne. Máté jelenleg az U18-as korosztályban az országos ranglista harmadik helyén áll, külön érdem, hogy iskola mellett érte el ezt az eredményt, míg az első két helyezett magántanuló.

- Az általános iskolát én is magántanulóként végeztem, akkor még olyat is csináltunk, hogy elutaztunk kilencnapos versenyre - mesélte Máté. - Megpróbáltuk, amikor elkezdtem a középiskolát, még kilencedikben, de akkor rosszabbul teljesítettem.

Egresi Máté 16 évesen szerezte meg mesteri címét, otthon, tanulás után szokott gyakorolni
Fotó: Pesthy Márton

Az ajkai Bányász Sportkör fiatal sakkozója iskola után otthon tanul, majd edzéssel tölti az idejét. - Általában ilyenkor rendszert szoktam elemezni szakkönyvek és számítógép segítségével - mondta, majd édesapja, Egresi Béla megjegyezte, már az angol nyelvű szakirodalmat böngészi. - A magyar könyveket már mind kívülről fújja.

Az önszorgalmas rendszer-elemzéseken kívül heti kétszer van edzése: egy, amin ő a diák, és egy, amin ő tanár. - Aczél Gergely az edzőm, aki jelenleg Budapesten tanul, így internetes videochaten tartjuk a kapcsolatot heti egyszer. Ezenkívül minden szerdán másfél órán keresztül oktatok 1800-1900 Élő-ponttal rendelkező kisebbeket. Ez tulajdonképpen nekem is edzés, hiszen ilyenkor gyakorlom
a megnyitásokat és rendsze-reket.

A mesteri címhez szükséges 2300 Élő-pontot összesen hét mérkőzéssel, öt NB II-es és kettő megye I-es parti megnyerésével sikerült elérnie, azóta még három meccset sikerült nyernie, azaz zsinórban tíz győzelmet szerzett. Bár látszólag a jelenlegi 2326 Élő-ponttól karnyújtásnyira tűnik a 2400-as határ a nemzetközi mester címhez, mégsem ilyen egyszerű. - Minél magasabb az Élő-pontszám, annál kisebb szorzóval számítanak a győzelmek, ráadásként pedig vannak meghatározott tornák, amin részt kell venni és egy normát elérni - magyarázta Máté.

A sakkozó szerint bár nagy szerepe van a felkészülésnek, sokszor nem jön be az ellenfélnél. - Legutóbb nyáron jött be a stratégia, amire felkészültem, a legtöbbet az alvás segít. Ahhoz, hogy jó starté-giát tudjak felállítani, hogy előre tudjak gondolkodni, fontos, hogy kipihent legyek - árulta el titkát.

Egresi Máté nem profinak készül

A sakkban az amatőröket és a profikat egy hajszál választja el egymástól. Egyáltalán nem kell valakinek profi játékosnak lennie ahhoz, hogy kiválóan sakkozzon. Máténak nincsenek nagyra törő céljai, szeretné befejezni a gimnáziumot, és utána egyetemre menni. - Több tervem is van, de leginkább tanár szeretnék lenni. Matematikát és fizikát szeretnék oktatni középiskolában, mellette pedig maradnék a sakknál is. Játszanék és tanítanék is, ahogy most - árulta el terveit a fiatal mester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!