Sport

2016.07.15. 14:20

Egy korszak lezárult Ajkán - A volt elnök, Kaibás Dezső vállalja a személyes felelősséget

Ajka - Nyolc év után mondott le pozíciójáról az FC Ajka elnöke, aki szégyenteljesnek nevezte az elmúlt idény eredménytelenségét. Vállalja a felelősséget, ugyanakkor van, amire nagyon büszke. Múltról és jövőről is beszélgettünk.

Horváth Gábor

Az FC Ajka rettenetesen gyenge szezon után, sereghajtóként esett ki idén a labdarúgó NB II-ből. Kaibás Dezső elnök be is adta felmondását, július 1-jétől Geri Gyula váltotta a pozícióban, az elnökség is megváltozik. Ahogyan a csapat is átalakult, az NB III-ban már egy teljesen más Ajka szerepel majd. Sowunmi, Artner, Mihalecz, Jánosa, élmezőny és harc a másodosztályú létért. Egy korszak lezárult.

Kaibás Dezső elnök az NB II-es kiesés után bejelentette lemondását.

- A személyes felelősség elsősorban a vezetőé. A döntések egy csapatmunka keretében születnek, de ez már egy másik kérdés - tisztázta rögtön a helyzetet Kaibás Dezső, aki maximálisan elismeri, követett el hibákat. A mögöttük hagyott egy évet egyenesen szégyenteljesnek nevezte, de a korábbi időszakra nagyon is büszke.

Hozzátehetjük: van is mire. Az FC Ajka az elmúlt nyolc évben többször is az élmezőnyhöz tartozott a hazai labdarúgás második vonalában, a csapat volt negyedik, ötödik és hatodik. Amikor az NB II egycsoportos (és profi) lett, sikerült bent maradni, nagy nevek és sok pénz sosem volt, remek csapat(szellem) viszont igen. Nem beszélve arról az infrastrukturális fejlesztésről, amely egyedülálló a megyében. (Utóbbiról bővebben keretes írásunkban - a szerk.)

- Artner Tamás és stábja annak idején megalapozta azt, hogy Ajkán hosszú évekre sikeres NB II-es együttes épüljön. Ehhez a munkához a klub minden dolgozója hozzátette a magáét, mindenki szívesen dolgozott, és ami még fontosabb, egymásért tették azt. Erre büszke vagyok, ez volt a sikerek alapja. A játékosok nemcsak társak, barátok is voltak, ha nem volt havonta kétszer összetartás, már jöttek is hozzám, és kérdezték: mi a gond? - fogalmazott a korábbi nemzetközi játékvezető, ellenőrként ma is tevékenykedő sportvezető, aki elmondta: a kiesés egy olyan folyamat eredménye, amelynek tudatában voltak, de nem voltak képesek azt megállítani.

Az FC Ajka az előző szezonban sok lehetőséget puskázott el a bennmaradás kiharcolására (Fotó: Penovác Károly)

- Egy korosztály kiöregedett, kiürült, a klubhűség nem rossz dolog, de kell a változatosság. A megfelelő pótlás azonban nem jött össze. Tavaly tárgyaltunk a Videotonnal, szerettünk volna úgy fiatalítani, hogy több, hat-nyolc-tíz játékost is hozunk egy helyről. Majdnem megegyeztünk a futballistákkal, de végül különböző helyekre mentek, Ajka nem volt nekik elég vonzó. Később pedig hiába cseréltünk lovat és kocsit, nem sikerült kijönnünk a hullámvölgyből, sőt még rosszabb lett a helyzet.

Kaibás Dezső elismerte: néhány személyi döntés - amelyeket egyeztetéseket követően ő hozott meg - egyáltalán nem volt szerencsés. Hibának tartja, hogy ősszel Ják-li Pétert egyedül hagyták , a pályaedzőből szakvezetővé előlépett tréner egy teljesebb stábot érdemelt volna.

A csapat visszaterelése a jó útra a télen (Székely Tiborral párban) visszatérő Artner Tamás kezében volt. A rutinos mester mindent megkapott, hozott egy sor játékost, átalakította a keretet, amely azonban nem állt össze egységgé. Nem működött a dolog, a volt elnök hangsúlyozta: ebben a szakmai felelősség mindenképpen Artnert terheli. - Nem akarom bántani, hiszen Tamás szakmai hozzáértéséhez nem férhet kétség, de az tény, hogy a régi és az új játékosokat is jól ismerte. Mint mondtam, a kiesés egy folyamat vége, és nem a Tamás egyszemélyes felelőssége, de neki
is része volt a szégyenteljes tavaszi szereplésben. Megismétlem, a felelősség elsősorban az enyém, de másoknak is megvan a szerepe, vétke.

Kaibás Dezső szerint ki-esés ide vagy oda, az FC Ajkának meg kell újulnia. Nyolc év hosszú volt, hárman-négyen végezték a csapat körüli teendőket, rengeteget kellett dolgozni azért, hogy megfeleljenek az elvárásoknak.

Az elszakadás persze nem könnyű, elmondta, kell egy kis idő, amíg a sikertelen időszakot feldolgozza, de ezt a nyolc évet semmiképpen sem fogja megtagadni.

 

Az ajkai futball körülményei az elmúlt években óriásit fejlődtek. Kaibás Dezső, aki kiemelte a város futballszerető és támogató vezetőségének közreműködését, elmondta: összességében (a TAO-programmal és stadionrekonstrukcióval együtt) közel kétmilliárd forintot költöttek fejlesztésre. Elsőként a nagy műfüves játéktér készült el, aztán felújították a centerpályát és a lelátót, a visszavásárolt Bányász-sporttelepen két pálya létesült, öltözőket építettek. Nem sokkal később két kis műfüves játékteret adtak át, világítást építettek ki, legutóbb pedig az új vizesblokk és öltöző építése, valamint az új eredményjelző felállítása fejeződött be. Megtudtuk, a saját utánpótlásképzés fejlődött, de messze van az ideálistól, a merítési lehetőség sajnos egyre szűkebb, a város fiatalmegtartó képessége alacsony. A felnőttcsapatot egyelőre nehéz elképzelni az NB III-tól feljebb, ahhoz komoly erőket kellene megmozgatni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!