Sport

2015.02.04. 17:42

Tízmilliós elnöki mulasztás – Nagy bajba kerültek a pápai vízilabdások

Önhibáján kívül már-már kilátástalan helyzetbe került a Pápai Sportegyesület (PSE) vízilabda-szakosztálya, amely az éves működéséhez nélkülözhetetlen támogatástól, összesen mintegy tízmillió forinttól esett el.

Polgár Tibor

A kialakult súlyos és megmagyarázhatatlan helyzetért a vízilabdások a PSE elnökét tartják felelősnek. A tisztánlátás érdekében érdemes mélyebbre ásni a történetben.

Pápán 1981 óta, az első helyi fedett uszoda átadásától kezdve működik vízilabdacsapat. A felnőttek az országos bajnokság harmadosztályának számító OB II-ben vitézkednek, az első csapatot javarészt saját nevelésű pápai pólósok alkotják. Városi támogatásból tartották fenn magukat egészen 2011-ig, amikortól a törvényi változások lehetővé tették, hogy a nyereséges vállalkozások társasági adójukkal (TAO) támogassák az úgynevezett látvány-csapatsportágak (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, jégkorong, vízilabda) képviselőit.

– A 2012/2013-as évadban pályáztunk először TAO-s pénzekre, sikerrel. Akkor már két utánpótláscsapattal is elindultunk a dunántúli ligában. A következő szezonra is elfogadták a pályázatunkat, aminek köszönhetően hétmillió forint folyt be hozzánk, ezért fel sem merült bennünk, hogy baj lenne – nyilatkozta a Naplónak Cseh László, a vízilabda-szakosztály edzője. – Aztán tavaly október elején egyszerűen „eltűnt” a PSE elnöke, Stemmer István, akit azóta nem tudunk elérni. Nem veszi fel a telefont, nem válaszol az e-mailjeinkre, még a tértivevényes leveleinkre sem reagált, és a lakásán is hiába kerestük. Ezért nyomozni kezdtünk utána. Kiderült, sem a TAO-iroda, sem pedig a Nemzeti Sport Intézet (NSI) felé nem számolt el az előző szezon pályázati pénzeivel. Emiatt az NSI is küldött neki felszólító levelet, hiába. Ráadásul nem tudtunk pályázni a következő évadra szóló TAO-s támogatásra, mert ehhez szükség lett volna az ő aláírására. Végérvényesen kicsúsztunk az időből, október végéig lehetett benyújtani a pályázatot – sóhajtott nagyot a tapasztalt tréner.

A pápai pólósok sportolási lehetőségei ellehetetlenültek az egyesületi elnök hanyagsága miatt. A jobb szélen Cseh László edző (Fotó: PSE)

Mint mondta, ezenfelül a Pápai Sportegyesület és vele együtt a vízilabdacsapat 2,5 millió forint városi sporttámogatást kapott volna a tavalyi év végén, amennyiben a PSE elnöke lerak a városi önkormányzat asztalára egy érvényes közgyűlési jegyzőkönyvet és pénzügyi elszámolást. – Eleinte még üzengetett, hogy tárgyaljuk meg a dolgokat, ám a találkozókat végül rendre lemondta. A december 29-ére összehívott közgyűlést néhány órával az esemény előtt fújta le, majd az általa kitűzött január 6-ai alkalmon meg sem jelent, hiába vártunk rá – mesélte bosszúsan Cseh László.

Hangsúlyozta: mivel Stemmer István elmulasztotta benyújtani a szükséges pályázatokat, a társasági adó és az önkormányzat nyújtotta kedvezményeknek is búcsút inthettek. Számításaik szerint ebből kifolyólag körülbelül tízmillió forintos kárt okozott a vízilabda szakosztálynak az egyesület elnöke. Továbbá nem számolt el a tavalyi támogatási pénzekkel sem, mindezekért pedig ügyészségi feljelentést tettek ellene. – Emellett 2,2 millió forint értékben tartozik az uszodának a bérleti díjainkkal, továbbá a bennünket fuvarozó cégnek két fuvar árával. Egyszerűen nem értjük, miért csinálja ezt a PSE elnöke. Úgy tűnik, mintha húzná az időt, de a végtelenségig nem bujkálhat. Megpróbáltuk normálisan rendezni az ügyet, segítettünk volna neki, de nem lehet vele kapcsolatba lépni – fűzte hozzá értetlenkedve a vízilabdaedző.

Megjegyezte, ha nem tudják előkeríteni a pályázati papírokat és nem képesek igazolni, hogy a támogatást arra költötték el, ami a pályázatban szerepelt, akkor két évre kizárják a szakosztályukat a TAO-s támogatási rendszerből.

– Február hatodikára rendkívüli közgyűlést hirdettünk meg, melyen le szeretnénk váltani Stemmer Istvánt. Ezt követően a tagság megválaszt egy új elnököt, és akkor már rá tudunk nézni a bankszámlánkra is. Arra nem is akarok gondolni, hogy esetleg hiányzik pénz a számlánkról – fogalmazott Cseh László. Kérdésünkre kijelentette, még ha valami úton tisztázza is magát Stemmer István, a jövőben semmilyen formában nem kívánnak együttdolgozni vele.

Mérkőzés közbeni taktikai megbeszélés az OB II-ben vitézkedő pápai vízilabdacsapatnál (Fotó: PSE)

Az üggyel kapcsolatban természetesen kerestük Stemmer Istvánt is, azonban – többszöri próbálkozásunk ellenére – sem telefonon, sem a lakásán nem tudtunk kapcsolatba lépni vele.

A Pápai Sportegyesületnek egyébként három szakosztálya van, a pólósok mellett sakkozók és az atlétika művelői tartoznak a PSE égisze alá. Kiss Csaba, a sakkszakosztály vezetője megkeresésünkre annyit mondott, a pénteki rendkívüli közgyűlésig nem kívánja kommentálni az egyesület elnökének tevékenységét, utána azonban szívesen elmondja gondolatait a témával kapcsolatban.

Kis Károly, az atléták edzője ugyanakkor a Naplónak kijelentette, nekik sosem volt konfliktusuk Stemmer Istvánnal, a kapcsolatukat kitűnőnek nevezte.

– Az atlétika sajnos nem TAO-s sportág. Bennünket az atlétikai szövetség támogat különböző összegekkel. Ezekkel mindig időben elszámolt a PSE elnöke – húzta alá Kis Károly, aki ettől függetlenül a pápai atlétika helyzetét aggasztónak látja. Hozzátette, ennek oka az, hogy az országos sporttámogatási rendszer felépítése miatt az egyéni sportágak igencsak alárendelt szerepet játszanak a csapatsportokkal szemben – de ez már egy másik történet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!