Undorító

Pajor-Gyulai László

Kissé csodálkozva olvastam a derűlátó reakciókat. Csodálkozva, mert egyrészt elhamarkodottnak tartottam őket, hiszen tudni lehetett, az ügynek még koránt sincs vége, másrészt pedig nagyon úgy tűnt, a megfogalmazói nem tájékozódtak kellően, mielőtt véleményt formáltak volna. Ide tartozott például Kubatov Gábor a Ferencváros elnöke is, aki egy interjúban – amúgy teljesen jóhiszeműen – beszélt arról az esetről, hogy a Sepsi és a Craiova mérkőzését a játékvezető a 25. percben lefújta az utóbbi szurkolóinak magyargyűlölő rigmusai miatt.

A Mandiner szerint „Kubatov Gábor úgy látja, hogy precedensértékű döntés született, szerinte ezzel a román sportvezetés talán megértette, az a legfontosabb, hogy béke legyen. A Fradi elnöke reméli, hogy ezzel a döntéssel a sportnak azon alapértéke, hogy tisztelni kell az ellenfelet, nemcsak a pályán, hanem a lelátón is meg fog jelenni. Ezzel az első lépést megtette a Román Labdarúgó-szövetség, ez egy biztató folyamat kezdete.”

Bár igaza lett volna! Ám már akkor olvasni lehetett a román sajtóban, hogy Adrian Chivulete rossz döntést hozott a mérkőzés lefújásával, és maga a szövetség még semmit sem lépett. Aztán első fokon 3–0-lal a Sepsi javára ítélte meg a mérkőzés három pontját, ám azonnal kiderült, hogy a Craiova rovott múltú tulajdonosa, Adrian Mititelu mindent bevet majd, hogy a fellebbezése eredményes legyen, jószerével a sepsieket leszámítva egyedül a játékvezető az, aki büntetendőnek tartja a lelátón történteket, és a helyzet inkább kínos a román szövetségnek, mint lehetőség a mások iránti tisztelet melletti kiállásra.

Sajnos a Fradi elnöke vágyakat fogalmazott meg, nyilván ő is döbbenten szembesült a román szövetség végleges döntésével: a mérkőzést március 16-án újra kell játszani. Az elsőfokú döntés felülbírálatának az az alapja, hogy a szövetség szabálykönyve kizárólag a rasszizmusra hivatkozik büntetendő cselekedetként, az idegengyűlölet fogalma nem szerepel az elítélendők között.

Az undorító érvelés alapján tehát zsidózni, cigányozni, négerezni, huhogni nem szabad, de más nemzetiséget alpári módon szidni, ellene gyűlöletet szítani igen – mintha a kettő nem egy tőről fakadna.

Szóval a román szövetség tényleg tett egy lépést, de visszafelé. Azt üzeni, hogy lehet bátran esetünkben a magyarokat gyalázni, ezért retorzió nem jár, ami régi, sötét időket idéz fel. Egyet viszont nem tudunk, mert arról nincs szó a döntésben: Adrian Chivulute milyen büntetést kapott, mert mindezt nem vette be a gyomra.