Sportvilág

2011.07.08. 11:14

V. Balaton Regatta: harcba száll a MOB is

Balatonaliga - Magyarország egyik legnagyobb vitorlásverseny sorozata, az V. UNIQA Balaton Regatta július 9-én, szombaton a második futammal, a IV. Média Nagydíjjal folytatódik.

B. Virág Rita

Az UNIQA Balaton Regatta mezőnye Badacsony után ezúttal Balatonaligán találkozik. A IV. Média Nagydíj olyan tematikus futam, ahol a hazai médiumok is képviseltetik magukat, sőt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is harcba száll az elsőségért. A MOB hajójának fedélzetén Borkai Zsolt elnök, olimpiai bajnok tornász, Szabó Bence sportigazgató, kétszeres olimpiai bajnok vívó, Horváth Gábor kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó, illetve Gyulay Zsolt, a Hungaroring elnöke, a MOB alelnöke, olimpiai bajnok kajakos is ott lesz.

- Bajnokok vagyunk, nem is lehet más a célunk, mint a győzelem -  fogalmazott a szombati versenyen induló Magyar Olimpiai Bizottság legénységének egyik oszlopos tagja, Kovács Kokó István, aki persze viccesen hozzátette azt is: amennyiben mégsem sikerül a győzelem, úgy nagyon örülnek majd a részvételnek is.
Kokó egyébként a közszolgálati televízió reggeli műsorában vitorlázni tanul, s mint elmondta: lelkes vitorlázó tanoncnak tartja magát. S bár  engedélye még nincs, biztos benne, hogy rendelkezik annyi ismerettel, hogy az aligai futamon hasznos tagja legyen a csapatnak. Elmesélte azt is, hogy a legénység többi tagja is mind sportoló, ráadásul olimpiai bajnokok, úgyhogy mindenféle feladatot egészen biztosan gyorsan megtanulnak.

A Balaton Regattáról azt is tudni érdemes, hogy a sorozat minden helyszínén a házigazda település általános iskolájának diákjait is versenyre hívja. Vagyis szombaton öt kiválasztott aligai fiatal kap helyet öt versenyhajón.

Kiss Nikolettől, a Balaton Regatta sajtófőnökétől megtudtuk, éppen 26 évvel ezelőtt, 1985. július 10-én süllyesztette el a francia titkosszolgálat a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hajóját, a Rainbow Warriort.

A Greenpeace és a Balaton Regatta zöld szövetséget kötött egymással, ezért az évfordulóhoz kapcsolódóan egy kiállítást is megszerveztek Aligán, de a zöld szervezet aktivistái számos más érdekességgel, játékokkal is készülnek: lesz napelemes helikopter, biciklis turmixgép és vízre kerül egy óriási kék bálna is.
Július 9-re kánikulát jósolt a meteorológia, így feltehetően épp a legnagyobb melegben, 11 órakor rajtolnak el a hajók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!