Sportvilág

2011.08.25. 07:45

Vívás hatalmas élményekkel

Tapolca - Pályafutása első felnőtt mezőnyben töltött szezonját egy Universiade bronzéremmel zárta a tapolcaiak tehetséges párbajtőrözője, Hanczvikkel Márk. Az ifjú vívó fantasztikus élményekkel tért hazai a kínai Shenzenből.

Horváth Gábor

- Hosszú volt, de emellett hatalmas élmény is egyben - összegezte röviden az idei Universiade (korábbi nevén egyetemi világjátékok) helyszínén, a kínai Shenzenben töltött kéthetes időszakot Hanczvikkel Márk.

Az Sz-L Bau Balaton Vívóklub párbajtőrözője egyéniben nem jutott a legjobb 32 versenyző közé, csapatban viszont bronzérmet ünnepelhetett.
 
- Az egyéni versenyben nem nagyon éreztem a vívást, szenvedős volt, nem úgy ment, ahogyan szerettem volna. Próbáltam túllépni a holtponton, de nem sikerült. A csoportban három-három győzelemmel és vereséggel végeztem, ami azt valószínűsítette, hogy nehéz ágra kerülök. Így is lett. A legjobb 64 között egy felnőtt ukrán válogatottal kellett vívnom, 8:8-ig tartottam vele a lépést, de legyőzött. végül a harmadik helyen végzett  - foglalta össze a viadal, neki gyengébben sikerült részét a 21 esztendős tapolcai vívó.
 
- A csapatviadal elején is erőlködtem, azonban társaim, Szényi Péter és Budai Dániel remek teljesítményével sikerült bravúrral legyőznünk a svájciakat és csak hosszabbításban kaptunk ki a franciáktól az elődöntőben. Szerencsére a folytatásban sikerült végre túllendülnöm a holtpontom és a Portugália elleni bronzmeccsen én is hozzátettem a sima győzelemhez - nyilatkozta szerényen.


 
Az Óbudai Egyetem hallgatója hozzátette: az elődöntő követően kicsit összeomlott a társaság, ráadásul fél óra múlva már pástra is kellett lépni a harmadik helyről döntő mérkőzésen.
 
- Az volt a lényeg, hogy melyik csapat szedi először össze magát. Szerencsére ez nekünk sikerült, kicsit felszabadultunk, de nem volt teljes az örömünk. Azért ahogyan telik az idő, egyre szebben csillog ez a bronzérem. Egyelőre a top 3-4 eredményem között tartom számon ezt a harmadik helyet. A versenyen 28 év volt a korhatár, így számos olyan vívó is ott volt a mezőnyben, aki már felnőtt világkupán is ért el jó eredményeket.
 
A sportolót persze a páston kívül is érték élmények bőven.

- Magán az éremszerzésen kívül a megnyitóünnepség volt a legnagyobb élmény, azt nem lehet szavakkal visszaadni, szervezők csodálatos körítést adtak az eseménynek. A házigazdák remekül megszerveztek mindent, emellett kedvesek, aranyosak és segítőkészek voltak. Lehetőségünk volt várost nézni, Shenzen egy fiatal település, állítólag harminc éve még csak egy mocsár volt a helyén, mára nagyon kiépült, hatalmas épületei vannak és egy óriási kikötője. Elképesztően monumentális. A kínai gasztronómiával kapcsolatban azt kell mondanom, hogy nem az én világom, ettem nagyon jót és rosszat is. Az újdonságok kipróbálásával persze óvatosak voltunk, különben is azt ajánlották: csak a sportolók szállásául szolgáló falun belül étkezzünk - számolt be a körítésről Hanczvikkel.

- Az első felnőtt évemen vagyok túl a junior korosztály után és érzem, hogy még nagyon sokat kell fejlődnöm. Ezért dolgozom nap, mint nap becsülettel és keményen. A következő időszakban szeretnék felnőtt világkupán is jó eredményt elérni, de így az olimpia előtt ez nem könnyű, hiszen minden versenyen 250 induló van és már a selejtezőkben erős vívókkal akadhatsz össze - vázolta terveit Hanczvikkel Márk, aki Borosné Eitner Kinga tanítványa, a válogatott versenyeken pedig Udvarhelyi Gábor segíti felkészülését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!